Sverige vann första EM-genrepet efter lite besvär

Svängdörrar med förstauppställningen och 19–19 i paus.

Sedan kunde andrauppställningen säkra segern i andra halvlek (34–30).

– Där är mer att önska, men totalt sett helt okej, säger Jim Gottfridsson till SVT efter det första av två genrep mot Nederländerna.

Handboll

Efter den coronapräglade inledningen på uppladdningen var det dags för de svenska handbollsherrarna att spela lite handboll också inför EM-premiären om en vecka.

Sverige tog emot Nederländerna, en B-nation på herrsidan, i Alingsås i den första matchen i ett dubbelt genrep (retur på lördag) och inledde fint: 4–0 på fyra minuter efter tre mål av Niclas Ekberg.

Men efter bland annat sex tekniska fel framåt och ett ”platt” och tamt försvarsspel var Nederländerna ifatt efter 20 minuter: 13–13 som blev 19–19 i paus. Målvakten Andreas Palicka kom heller inte åt några bollar efter de första minuterna av matchen.

”På tok för dåligt”

Högernian Albin Lagergren var inte nöjd i paus.

– Vi började väldigt bra bakåt. Men sedan har det inte varit något försvarsspel alls. Det är inte bra nog, sa han till SVT.

– Vi har bara haft ett pass tillsammans så det är kanske lite ringrostigt. Men det är på tok för dåligt ändå.

Men någon tidig oro för EM kände inte Lagergren alls.

– Jag är inte alls orolig. Så här det brukar vara i början när vi samlats, sa han.

15 av 16 spelare fick mycket speltid

Med andrauppställningen från start i början av andra halvlek (mot ett motstånd som också gick runt på andravalen) läckte det mindre bakåt. Men Sverige lyckades inte omvandla det till lätta kontringsmål framåt utan i stället hamnade man i ett trögt och individuellt anfallsspel mot ett nederländskt 5–1-försvar till en knapp kvart återstod då man ryckte till sig en tremålsledning (28–25) och kunde sedan vinna med 34–30.

15 av de 16 spelarna fick minst 20 minuter på planen. Nya vänsternain Karl Wallinius, som anslöt i går efter coronainfektion fick nöja sig med några få anfall.

Anfallsmässigt fungerade högersidan bäst i Sverige denna kväll med Albin Lagergren och landslagsdebutanten och reserven Andreas Lang på högernio och Niclas Ekberg och Daniel Pettersson som spelade en varsin halvlek på kanten.

Målvakten Peter Johannesson, som stod i andra halvlek och bara släppte in elva mål, visade varför han är det nya komplementet till Andreas Palicka.