Johan Olsson om Northug: ”En chock och ett fördömande”

Forna konkurrenten efter vansinnesfärden och knarkfyndet: Behöver sluta jaga kickar

BÅSTAD. Johan Olsson blev chockad och förbannad över Petter Northugs vansinneskörning – och kokainet i norrmannens bostad.

När den svenska OS-hjälten lade ner sin karriär bestämde han sig för att känslan av 50 000 som jublar tillhörde det förgångna.

– När man slutar måste man förstå att jaga kickar, ja, det har varit en ynnest att få göra det, men var sak har sin tid, säger han.

De har fajtats om pallplatserna genom sina karriärer. Så när Johan Olsson, 40, hörde om Petter Northugs, 34, vansinnesfärd där han kört 168 kilometer på en 110-väg i sin Jaguar och att polisen dessutom hittat kokain i den norska skidstjärnans hem blev svensken chockad. Och förbannad.

– Den första delen är en chock och ett fördömande. Det är första fasen egentligen, så tror jag alla fungerar att ”Va fan, det där är inte okej”. Och det är inte okej, liksom, säger han När Sportbladet träffar honom under inspelningarna av SVT:s tävlingsprogram ”Mästarnas mästare”.

”En chock och ett fördömande”. Johan Olssons reaktion över Petter Northugs vansinnesfärd och knakinnehav.
”En chock och ett fördömande”. Johan Olssons reaktion över Petter Northugs vansinnesfärd och knakinnehav.

Haft respekt för varann

– Jag har träffat honom väldigt mycket. Man har suttit på presskonferenser och i dopningstest. Även om han inte varit så där jättepratsam så har vi ändå haft en ganska god dialog, nån slags respekt för varandra.

Johan Olsson och det svenska stafettlaget tog OS-guld i Vancouver när Northugs Norge tog silvret. Men det var Northug som stod överst på pallen när Olsson fick nöja sig med brons på 50 kilometer under samma mästerskap.

Olsson lade ner elitkarriären i april 2017. I december året därpå meddelade Northug att han också slutade.

– Man får också se till vad som händer med en idrottsman efter karriären psykologiskt. Det finns två delar i det här. Det som är oacceptabelt, att köra så fort och narkotika är inte okej. Men samtidigt så ser man också den personliga tragedin. För honom och hans familj, och kanske brustet förtroende för människor som stor honom nära. Det är två delar i det.

Jobbat med mental träning

Tror du att han kan komma tillbaka?

– Det tror jag definitivt. Jag tror att han har alla möjligheter att komma tillbaka och resa sig från det här. Det är snarare så att jag förväntar mig att han gör det än att han inte gör det.

Johan Olsson under inspelningen av ”Mästarnas mästare”
Johan Olsson under inspelningen av ”Mästarnas mästare”

Redan 2014 kraschade Petter Northug med sin bil under en festnatt och dömdes till fängelse för rattfylleri. Året därpå tog han revansch under VM i Falun. Det norska stafettlandslaget besegrade Olssons svenska lag som fick nöja sig med silvret. Northug tog guld på 50 kilometer, medan Olsson fick bronset. Olsson däremot tog VM-guld på 15 kilometer.

Det som skiljer dem åt efter skidkarriären är enligt Johan Olsson, att han till skillnad från Northug, har slutat jaga kickarna som en seger inför 50 000 i publiken innebär.

– Jag jobbade i 20 år med mental träning. Jag hade en mental tränare som jobbade med personen Johan, att bygga upp mitt eget självvärde. Jag såg mig aldrig som världsmästare eller olympisk mästare. Att jag är en av världens bästa skidåkare, det var ett epitet som var ganska långt bort, det var nån som var på arenan. När jag var hemma såg jag mig mer som en småbarnsfarsa, säger han.

Viktigt sluta jaga kickar

– Just den synen på mig själv var otroligt viktig när jag slutade. Då hade jag så lätt att lägga av mig den här rollen där 50 000 pers jublar, som när jag vann VM-guld i Falun. Den känslan är så enorm och nånting man har längtat efter ända sen man var liten. Men den känslan upplever man ju aldrig mer. I alla fall otroligt sällan. Så genom min mentala träning lärde jag mig att ha distans från mig själv. Det tror jag är otroligt viktigt som idrottsman. När man slutar måste man förstå att jaga kickar, ja, det har varit en ynnest att få göra det, men var sak har sin tid.

Så du har inte haft det behovet att fortsätta jaga de kickarna, som Northug har haft?

– Nej, jag har förstått att det är viktigt för mig att fortsätta träna, om jag inte tränar mår jag inte bra, då byggs det en frustration i mig. Sen under mina allra mest framgångsrika år så hade jag både ett och två barn. Det är en stor skillnad, för du får en stor break och en väldig distans till idrotten då och det var otroligt värdefullt för mig både då och så klart värdefullt också när jag lade skidorna på hyllan.

”Mästarnas mästare” sänds i SVT med start nästa år.

Skidåkaren Johan Olsson, fotbollsspelaren Frida Östberg, volleybollspelaren Bengt Gustavsson, speedskiåkaren Sanna Tidstrand och tennisspelaren Johanna Larsson tävlar i den första gruppen i ”Mästarnas mästare 2021”.
Skidåkaren Johan Olsson, fotbollsspelaren Frida Östberg, volleybollspelaren Bengt Gustavsson, speedskiåkaren Sanna Tidstrand och tennisspelaren Johanna Larsson tävlar i den första gruppen i ”Mästarnas mästare 2021”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.