Hälften tackade nej – när Johaug krossade alla

Var rädda för kritiken: ”Vet att många kände så”

Av: Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Norges långdistanslöpare har totalsågats efter Therese Johaugs guldsuccé på 10 000 meter.

Och det är av den anledningen som bara sju av 14 anmälda löpare till slut ställde upp i loppet, menar bronsmedaljören Runa Skrove Falch.

– Jag tror att det fanns flera som kände att det skulle bli problem, säger hon till NRK.

Det var i söndags som skidstjärnan Therese Johaug, 31, ställde upp i norska mästerskapen på 10 000 meter.

Hur det gick? Världsmästare i längdskidor krossade motståndet och vann guld med tiden 32.20.86 – hela två minuter och 27 sekunder snabbare än tvåan Maria Sagnes Wågan.

– Min löpteknik var inte helt hundra, och jag har inte sprungit på bana på elva år. Men jag är väldigt nöjd, det var kul att prova på en annan sport, sa 31-åringen efter succén.

”Nivån är skitdålig”

Bedriften imponerade dock inte på experterna Johan Kaggestad och Vebjörn Rodal – som sågade de norska långdistanslöparna.

– Hennes tid är ju två minuter från det norska rekordet (30.13.74 för Ingrid Kristiansen), nivån på de som löper till vardags är skitdålig, sa TV2:s Kaggestad.

– Det är enorma skillnader. Det är lite synd att vi inte har större bredd i långdistanslöpning än att den näst bästa blir ifrånsprungen av en längdskidåkare, fortsatte NRK:s Rodal.

1 av 3 | Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Rädd att bli uthängd

Nu skriver NRK att endast sju av 14 anmälda löpare kom till start i det omtalade loppet.

Anledningen? Många ska ha känt rädsla för att bli uthängda i media.

– Jag tror att det fanns flera som kände att det skulle bli problem när Johaug var med. Jag vet att många kände så, säger Runa Skrove Falch, som kom trea i mästerskapet, till den norska tidningen.

NRK har kontaktat flera löpare som gav återbud i allra sista stund. En av dem berättar att hon inte kommer att prioritera norska mästerskapen i framtiden – delvis på grund av den skarpa kritiken.

Publicerad:

LÄS VIDARE