Carmen överfölls – tvingades fly från fängelse och spöstraff

Publicerad 2022-11-23

Vi har hört om herrspelarna i VM, vi har läst om männen som byggt arenorna, men vad vet vi om kvinnorna i Qatar?

Sportbladet har i samarbete med Amnesty och den filippinska journalisten Lorela Sandoval pratat med kvinnorna som fallit offer för landets grymma lagar.

Offret som själv riskerade hundra piskrapp.

Mamman som vill ha hem sin dottern för att hon inte ska våldtas.

Och sjuksköterskan som måste ange gravida för att de ska fänglas.


Tro inte för ett ögonblick att du är säker i Qatar bara för att du är välutbildad och på jobbuppdrag.

Det säger ekonomen Carmen som kom till Doha för att arbeta för Fifa.

Den unga kvinnan överfölls i hemmet – men behövde själv fly landet för att undvika att fängslas och piskas.

Egentligen är Carmen för omtöcknad för att ge en intervju. En morgon hör 30-åringen av sig för att tacka nej till min förfrågan.

– Jag försöker lägga allt bakom mig och pratar inte med någon. Jag har slitit hårt för att få en karriär och vill fortsätta arbeta utan att bära bördan av allt som hänt på mina axlar. Jag är mer än övergreppet, säger hon.

Men så ändrar sig Carmen, mot löfte om anonymitet. Hon inser att hennes historia behövs för att picka hål på något som blivit en sanning om Qatar – att landet inte vågar utöva sina otuktslagar på personer med hög status.

Hon har hört orden upprepas av experter och bedömare: syftet med att arrangera fotbolls-VM är att visa upp sin bästa sida. Alltså vore det ett pr-mässigt självmål att straffa en fotbollsturist – eller ännu värre en person som jobbar med mästerskapet – på vad Västvärlden anser vara tveksamma grunder.

Men det är ju inte sant.

Carmen är ett levande bevis för det.

Levde sin dröm

Sportbladet har redan skrivit om hur Qatars otuktslagar riskerar att göra förövare till offer: i regel läggs utredningar om våldtäkt ner, men polisanmälan kan ändå räknas som ett medgivande om att man haft utomäktenskapligt sex, vilket är straffbart med upp till sju års fängelse – och 100 piskrapp om du är troende muslim. Vi har också berättat att fattiga gästarbetare från Asien drabbas hårdast.

Men Carmen har pluggat på Harvard, är vältalig och har en stor publik som följer henne. Det gör inte hennes fall mer eller mindre upprörande än något annat, men det sablar ner idén om att högstatuspersoner skulle skonas från landets rättsväsende.

Som gammal yttermittfältare landade hon i förfjol sitt drömjobb när Fifa tog in henne i en kommitté med ansvar för VM-arrangemanget i Qatar. I några månader levde hon sin dröm i Doha. Hon var välbetald och hade sysslor som matchade hennes omfattande utbildning. Hon bidrog till att göra världsmästerskapet bättre, ja till hela landets utlovade förbättring av gästarbetarnas villkor.

Skulle ”oskuldstestas”

Carmen slogs också av hur tryggt landet kändes. Hon hade sin lägenhet i ett hus som övervakades av vakter, där gemenskapen var stor och ingen låste om sig.

En natt bröt sig en bekant in hos henne. Han slog och knuffade tills hon slutade försvara sig och hamnade på golvet. Carmen vill inte gå in på detaljer om vad som hände sedan, men när mannen lämnade lägenheten var hon blåslagen över armen, axeln och ryggen.

Rädd att bli misstrodd fotade hon skadorna, ordnade läkarintyg och uppsökte polis. Ändå lades fallet snart ner i brist på bevis: kamerorna var riktade åt fel håll och fångade inte intrånget.

Men Carmens elände var inte över, för mannen hävdade att de två hade en relation, vilket gjorde dem båda till potentiella brottslingar. Om den muslimska kvinnan fälldes kunde spöstraff vänta.

Enligt henne krävde polisen ett ”oskuldstest”, en ovetenskaplig undersökning av hennes könsorgan, vilket hon avstyrde genom att visa dokument på sin tidigare skilsmässa. Hon förhördes på arabiska, uppmanades bära hijab under processen och tvingades lämna ifrån sig mobilen för att det skulle kontrolleras att hon inte haft olämpliga kontakter med män – särskilt inte med inkräktaren.

Bedrövad – och lättad

I väntan på rättegång hjälpte Fifa henne att fly till sitt hemland, varifrån hon nödgades fortsätta sin juridiska kamp. Den var dyr. Och av rädsla för de hårda straffen höll den henne borta från det som skulle vara världens bästa jobb.

I vintras föreslog hennes advokat och den misstänkte förövarens jurist en enkel lösning: gift er. Blir ni ett äkta par är problemen ur världen.

Carmen vägrade. Ett par veckor av tvivel och kamp följde, sedan lades åtalet ner. Den 30-åriga kvinnan var lika lättad som bedrövad. Hon skulle inte längre fängslas, men att återvända till Qatar är ändå otänkbart.

Nu följer hon VM från ett annat land i regionen. Jag frågar den tidigare Fifa-anställda vilket råd hon vill ge till andra som reser till Qatar i förvissning om att deras status skyddar dem från landets lagar.

– Jag skulle aldrig be dig att avstå något på grund av rädsla. Åk till Doha, åk vart du vill i världen, men bär med dig att den här världen hatar kvinnor. Det finns patriarkala pakter som gör dig möjlig att utnyttja och vissa män oberörbara. Ingen kvinna är skyddad från könsbaserat våld, oavsett rikedom, utbildningsnivå eller position, säger Carmen.

”Var modig, var orädd, var försiktig”

Hon har tappat tilltron till Qatars rättsväsende. Den upplevda tryggheten i landet är bedräglig, för när du utsätts för brott är risken stor att skulden flyttas över till kvinnan.

Så vad ska ett brottsoffer i Doha ta sig till? Bereda sig på det värsta.

– De kommer att ställa tusen frågor och lägga skulden på dig. De kommer bildligt talat att släpa dig över golvet tills du glömmer att du var offret, att du var en person med medkänsla, kärlek och respekt. Du kommer undra om det ens var värt att berätta. Min förövare var trevlig mot andra medan han slet mitt liv i bitar. Så var modig, var orädd, men var försiktig, säger Carmen.

Sportbladet har sökt VM-organisationen i Qatar samt representanter för landets polis och domstolar. Ingen har besvarat våra frågor.