Motorsport

Marcus Ericsson hyllar flickvännen efter segern

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

För ett år sedan träffade Marcus Ericsson sitt livs kärlek.

Nu tackar han flickvännen Iris Tritsaris Jondahl för karriärens största seger.

– Hon har betytt extremt mycket för mig och för segern i Indy 500, säger han.

Marcus Ericsson har knappt haft en minut att tänka efter sedan han körde över mållinjen på Indianapolis Motor Speedway. Efter en makalös körning vann han Indy 500.

– Jag hade en tydlig plan. Jag visste att jag hade en extremt bra chans eftersom jag har varit med i topp fem varje gång jag varit ute på banan under den här senaste månaden. Jag visste att någon av bilarna från Chip Ganassi Racing skulle kunna vinna och jag startade femma, säger han.

Men han hade en plan. Att ligga topp fyra under de första 150 varven för att sedan attackera under de två sista stinterna.

Allt såg ut att gå perfekt. Till dess att det blev strul i depå och han föll från plats tre till plats åtta.

– Då trodde jag att det var kört. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ta mig upp i toppen igen. Det var väldigt kritiskt och jag bestämde mig för att spara bränsle så att jag skulle kunna köra tre varv längre än alla andra inför det sista depåstoppet.

Förbannad på kollegan

Det var också nyckeln till segern - för han hade ledningen när teamkollegan Jimmie Johnson kraschade och loppet flaggades av.

Då återstod bara ett par varv.

– Jag höll på att tappa det på riktigt. Jag hade ledningen, jag skulle ha vunnit, så går han och kraschar. Jag var så förbannad och kunde inte fatta att min teamkollega kraschar när jag leder Indy 500 med tre sekunder. Jag skulle vinna det där, loppet var mitt, så bryts allt, berättar han.

– Men jag fick säga högt till mig själv, och jag sa det verkligen högt; Det aldrig har varit menat att det ska vara enkelt att vinna världens största race. Är det någon gång jag måste bevisa att jag kan så är det nu, en gång för alla.

Det gjorde han. Framför mer än 400 000 åskådare, sin närmsta familj, flickvän och de finansiärer som stöttat honom genom hela hans karriär.

– Det betydde så extremt mycket att de var där, mamma, pappa, en brorsa och Iris. Det var otroligt känslosamt.

Vad har din flickvän betytt?

– Vi har varit tillsammans sedan januari och hon har betytt enormt mycket. Det är en trygghet. Jag kan fokusera på mitt jobb, men mår bara bra utanför och mår du bra på ett personligt plan så speglar det av sig på jobbet. Detta hade inte varit möjligt utan henne.

Marcus Ericsson och flickvännen Iris Tritsaris Jondahl.

Öppnar börsen i New York

Han sitter i en limousine i New York. Rösten är rosslig, han har sovit fem timmar på två dygn och är på väg för att öppna börsen i New York. Därefter ska han vidare till Empire State Building för att möta media för att sedan sitta i ägarsviten på Yankee Stadium. Men innan dess ska han också kasta första pitchen när New York Yankees spelar baseboll mot Los Angeles Angels.

– Detta är så stort. Jag har inte haft en minut över efter målgång och jag har antagligen inte förstått vad som har hänt än. Jag kan inte ta in det. Detta är racingens Super Bowl, Tour de France och OS. Det största som man kan vinna och jag har lyckats med det, säger han.

– Nu ska jag bara njuta. I alla fall fram till i morgon.

Då börjar uppladdningen inför IndyCars deltävling i Detroit. En tävling där han tog sin första pallplats 2019 och där han tog sin första seger 2021.

– Nu fokuserar jag om. Detta är det första jag alltid har velat vinna, nu har jag ett fantastiskt utgångsläge för att vinna mästerskapet. Det är nästa mål, säger Marcus Ericsson innan han lägger på gör att öppna handeln på den amerikanska börsen i New York.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

RANKAR: Sveriges 20 största motortalanger

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indy 500

Marcus Ericsson