”Blev ledsen, rädd, chockad – jag blev allt”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Frida Karlsson och Petter Northug i tv-programmet Landskampen.
Foto: TV2 Norge
Frida Karlsson och Petter Northug i tv-programmet Landskampen.

Hon tog den påtvingade pausen väldigt hårt.

Men Frida Karlsson reste sig – och inspirerar Petter Northug.

– Det är starkt och berör mig, säger norrmannen.

I tv-programmet Landskampen, som nu sänds på TV2 i Norge men på TV4 senare i vinter, möts svenska och norska vintersportprofiler i utmanande dueller och tävlingar utanför skidspåren. I senaste avsnittet, på middagen efteråt, framhäver de Frida Karlssons genombrott där hon tog en medalj i varje valör vid VM i Seefeld 2019.

Men samtalet skiftar sedan fokus till hur 21-åringen i höstas blev tvungen att ta en paus efter världscuppremiären. I en hälsokontroll hade landslagsledningen fångat att hennes belastning var för hög.

– Det blev för mycket helt enkelt. Och då var det bara att ta bort allt. Jag tog det väldigt hårt. Jag blev väldigt ledsen, jag blev väldigt rädd och chockad. Jag blev allt, säger Frida Karlsson i tv-programmet Landskampen.

– Fokus den närmsta tiden var ju sedan verkligen inte det jag är van vid. Det var ingen träning. Jag skulle återfå balansen i kroppen.

Beröm från Northug

Tidigare längdstjärnan Anna Jönsson Haag, med bland annat OS-guld i stafett, fyller i och menar att det inte finns någon kosthållning som är rätt och alla kan följa, eftersom alla är olika. Karlsson tror att det är viktigt att prata om hälsa. Och att du då lär dig vad som är bäst för dig.

Ena programledaren, tidigare norska världsmästaren Petter Northug, tar sedan ordet och berömmer Karlsson.

– Du slog igenom i Seefeld i ett VM som junior. Du blev kastad rätt in i hetluften, du hade ingen mjuk övergång. Och så har du bevisat du kan resa dig efter motgång. Det är otroligt imponerande – för du är så ung, säger Petter Northug.

– Det jag blir mest inspirerad av är hur du reser sig när du är på botten, det är starkt och det berör mig.

Programmet spelades in innan Northug greps misstänkt för narkotikainnehav och fortkörning.

Publicerad:

LÄS VIDARE