Handboll

Intern CL-strid i Sävehof efter guldet

Av: 

Johan Flinck

Guldfirande hos Sävehof.
Guldfirande hos Sävehof.

SPORTBLADET

IK Sävehof är svenska mästare igen.

Men svensk handbolls giganter kan nobba Champions League-chansen.

Det tycker tränaren Michael Apelgren är helt fel.

– Vi måste visa en större hunger i svensk handboll för att hänga på de andra nationerna, säger han.

IK Sävehof är svenska mästare i handboll för andra gången i rad (man vann 2019 och i fjol ställdes slutspelet in på grund av pandemin).

Guldet innebär att Sävehof har rätt att söka ett wild card till Champions League (Sverige har ingen given plats i CL men det finns hela sex wild cards att söka till de totalt 16 platserna).

– Jag bedömer chansen som 50/50 att vi får ett wild card, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

”European League-kostymen passar oss bättre”

Men det är inte alls säkert att Sävehof tar den chansen utan nöjer sig med den plats man har i European League.

– Sportsligt kan det vara bättre att spela i European League, säger Albrechtson.

Klubben har inte tagit något beslut ännu och inte ens velat diskutera saken ordentligt internt innan guldet var säkrat.

– Vi måste göra en sportslig och ekonomisk bedömning. Det är fler matcher i Champions League och vi ska ha en trupp som orkar med det, säger Albrechtson.

Sportchefen Emil Berggren verkar förorda spel i European League.

– European League-kostymen passar oss bättre utvecklingsmässigt. Det är mycket roligare att möta bra lag där man känner att man kan vinna. Ett brandskattat Alingsås slog Magdeburg i år i European League. De hade ju inte vunnit över (Champions League-mästarna) Kiel, det hade de inte. Det finns mycket andra värden att spela i European League. Skulle man kunna gå vidare i den ligan är det sjukt mycket roligare än att åka runt och få ”ont i rumpan” i Champions League mot till exempel Veszprem borta, säger Berggren.

”Vi är tråkigt förståndiga i svensk handboll”

Tränaren Michael Apelgren är inte alls överens med sin klubbledning här.

– Det är självklart att vi i svensk handboll ska gå för ett wild card till Champions League, säger han.

Apelgren gör sin första säsong som tränare i Sävehof efter sex år i norska Elverum som han tog till sex raka guld och spel i Champions League under flera år.

Samma Elverum som häromveckan överraskande värvade en av handbollsligans absolut bästa spelare och en av Sveriges största talanger – Guifs Eric Johansson.

– När en spelare som Eric Johansson går till norska ligan så handlar det enbart om att Elverum hela tiden varit ambitiösa och siktat så långt man kan. Där tycker jag att vi i svensk handboll är tråkigt förståndiga.

– Jag har hört hur norrmännen snackar på andra sidan gränsen och tycker att vi är ambitionslösa i svensk handboll.

”Norge har mycket färre och sämre spelare”

Apelgren menar att det finns en annan attityd i Norge.

– Därför har de varit nära att springa om oss. Nu blev det ett jävla statement från Sverige i VM (med silvret) men ironin är att det är med en norrman som förbundskapten. Det jag inspirerades av i norsk handboll var gränslösheten och hungern; att sikta så högt som möjligt. Vi måste visa och utstråla en större hunger i svensk handboll för att hänga på de andra nationerna.

– Norge har mycket färre och sämre handbollsspelare än Sverige men de är lika bra som oss för att de är hungrigare. Då tycker jag att det är ett väldigt viktigt statement för oss som handbollsnation att försöka ta oss till Champions League, oavsett hur det sedan går och vad utfallet blir. Om vi accepterar för mycket vår plats i näringskedjan så kommer vi också att bli kvar där och få svårt att bli en världsnation igen som vi var på Bengan Boys-tiden. Vi måste börja jobba hårdare i svensk handboll och bli hungrigare.

Han fortsätter:

– Jag fattar också att det skitsvårt att ta poäng i Champions League. Men jävlar vad vi utvecklades som klubb och drev saker framåt. Och själv har jag aldrig lärt mig så mycket handbollstaktiskt som det året vi var i A/B-grupperna med Elverum. För den enskilde spelarens karriär är det såklart jätteviktigt att vi försöker sikta och komma så långt som möjligt.

Din svärfar, klubbdirektör Albrechtson, och Berggren tycker inte att det är lika givet.

– Där är jag oenig då. Detta är min personliga åsikt och jag kommer att backa upp den hållning som klubben tar. Skulle vi hamna i European League så kan det vara jättekul att spela där. Men jag tycker att vi ska sikta på Champions League.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Sävehof är handbollens MFF

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll