Skön svensk start i bandy-VM

Publicerad 2019-01-26

Erik Pettersson försöker stoppa ryske Vadim Chernov i bandy-VM:s premiärmatch i Vänersborg. Sverige vann med 6–4 mot Ryssland.

Sverige fick en smakstart i bandy-VM på hemmaplan.

Det blev seger med 6–4 mot Ryssland, som är regerande världsmästare.

Johan Esplund gjorde ett mål och var inblandad i två till i sin comeback i landslaget.

Mittfältsstjärnan Johan Esplund är tillbaka i blågult vid 36 års ålder, efter att ha tackat nej i flera år för att koncentrera sig på klubblaget Villa Lidköping. Han gjorde en lyckad comeback – och var inte ensam.

Backen David Pizzoni Elfving skadade hälsenan i en seriematch med sitt Hammarby i början av december, och det har funnits en oro för hans start i VM. Men Pizzoni Elfving har tränat för fullt under samlingen, och spelade direkt i Vänersborg.

Mål av Pizzoni

Det blev lyckat. I 19:e minuten gjorde David Pizzoni Elfving 1–0 för Sverige med ett skott på hörnslag.

Sverige hade tidvis ett visst spelövertag. Men i 36:e minuten kvitterade Ryssland med ett skott från Maksim Ishkeldin i ett snabbt anfall.

Det blågula hemmalaget svarade inom mindre än en minut, när Simon Jansson åkte igenom det ryska försvaret och sköt 2–1.

Sverige hann med ett mål till före paus. Erik Säfström slog en lång lyra. Christoffer Edlund åkte sig fri till höger, tog ner bollen och smackade in 3–1 ur dålig vinkel.

När andra halvlek började var det ryska laget mest skärpt. Maksim Ishkeldin reducerade med ett nytt kanonskott från ganska långt håll.

Rysk tremålsskytt

Men Sverige samlade sig och ökade på till 5–2 med två mål efter cirka en timmas spel. Johan Esplund slog in 4–2 på returen när ryske målvakten Roman Chernykh räddat Erik Petterssons avslut i fritt läge. Nästa gång var det tvärtom: Esplund åkte genom försvaret och sköt, Erik Pettersson petade in returen.

Maksim Ishkeldin knappade in igen med sitt tredje mål för Ryssland. Daniel Berlin ökade till 6–3 efter hörna i 90:e minuten, innan Almaz Mirgazov ordnade en sista rysk reducering.