PGA-touren

Ger 340 miljoner kronor till stjärnorna – fast de floppar

Av: 

Kristoffer Bergström

Henrik Stenson.
Henrik Stenson.

SPORTBLADET

De största golfstjärnorna är tydligen inte rika nog.

Nu införs en årlig bonus på 340 miljoner kronor till vissa av spelarna på PGA-touren, även om de inte lyckas sportsligt.

Ett av kriterierna: var populär på Google.

Du kanske har missat det, men det saudiska golfintresset är enormt. Eller hur ska man annars tolka försöket att skapa Premier Golf League, en miljardspäckad utbrytartour för storstjärnorna, bekostad av Saudiarabiens regim?

I somras skrev The Guardian att några av världens bästa spelare fått formella inbjudningar att spela i PGL i stället för på PGA- och Europatouren.

Hittills tycks arbetet med att köpa över Phil Mickelson, Adam Scott, Henrik Stenson, Brooks Koepka och Justin Rose gå trögt, men det hindrar inte PGA från att kontra med en egen pengasäck.

Antal rubriker ska räknas

Sajten Golfweek skriver att ett nytt och lukrativt bonusprogram redan är infört. Totalt ska 40 miljoner dollar, 340 miljoner kronor, fördelas på de tio herrar som är bäst på att ”positively move the needle”, vilket på ren svenska betyder att de marknadsför golfsporten.

Så hur ska Stenson, Alex Norén och gänget göra om de vill ta del av kakan?

Ja, att spela bra räcker inte. Det finns i alla fall ingen direkt koppling mellan framgång och den nya pengarna. I stället utses de tio lyckliga genom ett komplicerat mätinstrument som tar hänsyn till sex faktorer. Bland parametrarna finns din popularitet på Google, ditt genomslag på sociala medier och antal rubriker du genererar.

I slutet av året ger din samlade poäng i de sex kategorierna ett ”Impact score”. Den som har högst får uppåt 70 miljoner kronor.

Tiger Woods var etta 2019.

”Tiger borde vara nummer ett”

Så vem kan det bli? Ja, föga överraskande gav en sorts testkörning av programmet för år 2019 att Tiger Woods var etta, Rory McIlroy tvåa, Brooks Koepka trea och Phil Mickelson fyra.

När Golfweek frågar Koepka om den nya intäktskällan är amerikanen tydlig med vem som har stört inflytande och borde prisas.

– Tiger borde vara nummer ett på listan i alla fall. Han utgör hela anledningen till att vi spelar om så mycket pengar, hela anledningen till att sporten är så populär och anledningen till att många av oss spelar.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Isabelle Haak kan ta tyngsta titeln i världens största (?) sport

ÄMNEN I ARTIKELN

PGA-touren

Golf

Henrik Stenson

Phil Mickelson