Henrik Stenson

Henrik Stenson oroad för Tiger Woods framtid

Av: 

Hilda Djupenström

SPORTBLADET

Svenske golfstjärnan Henrik Stenson befarar att bilolyckan som Tiger Woods var med om kan få långtgående konsekvenser.

Woods var inte direkt hel sedan innan, förklarar han.

– Vi får snarare hålla tummarna för att han kommer undan med minsta möjliga problem, säger Stenson till Sportbladet.

Nyheten om Tiger Woods bilolycka, där golfikonen skadades allvarligt i benet och opererades under natten till onsdagen svensk tid, har nog inte gått någon förbi. Det var högtaktuellt för den svenska golfstjärnan Henrik Stenson, som befinner sig i USA.

”Han kunde inte sätta tryck på sin rygg”

– Alla har väl sett att Tiger var med om en bilolycka i går morse. Spekulationer är inte min starka sida, men jag tycker verkligen att det är oerhört tråkiga nyheter, sa Stenson i inledningen av en presskonferens under onsdagen där han och Svenska Golfförbundet berättade om samarbetet kring i den svenska paragolfen.

Stenson poängterar att Tiger Woods inte ännu hade hunnit återhämta sig helt efter sin femte ryggoperation när olyckan skedde.

– Han var bara i läget när han stod och puttade lite, han kunde inte sätta så mycket tryck på sin rygg. Så vi vet inte om olyckan har påverkat hans ryggskada och den rehaben, säger Stenson till Sportbladet.

”Måste funktionera kroppsmässigt”

Vilka konsekvenser det kan få på Woods karriär vill Stenson inte spekulera i.

– Det är ju jättesvårt att veta, men ska man kunna spela tävlingsgolf på toppnivå måste man kunna funktionera kroppsmässigt. Det är oerhört tidigt att säga något kring hur lång tid det tar innan han är tillbaka, men med tanke på att han var skadad sedan innan så hjälper ju inte olyckan till heller.

– Vi får hålla tummarna för att han kommer undan med minsta möjliga problem.

Prognosen: Fyra–sex månader minst

Tiger Woods har enligt sin mediciniska talesperson fått allvarliga ortopediska skador på underbenet. Detta innebär frakturer i två ben i vaden och ett flertal frakturer i foten.

Genom operationen har man försökt att stabilisera både underbenet och foten. Hur operationen har gått spelar stor roll för hur snabbt Woods kan vara tillbaka, förklarar Dan Salomonsson, legitimerad fysioterapeut som är specialiserad på ortopedi och har arbetat med golfare på elitnivå– Henrik Stenson bland andra – i 20 år.

Han berättar att de frakturer som Tiger Woods troligen har i vanliga fall tar fyra–sex månader att läka. Om allt går bra, det vill säga.

– Om de lyckats stabilisera frakturerna vid den första operationen går det ganska snabbt, då kan man snabbt börja gå. Är det inte stabilt tar det betydligt längre tid, säger han och fortsätter:

– Sedan är inte det här en kille som ska tillbaka för att spela nio hål med sina kompisar. Det är en kille som vill tillbaka till världstoppen och då kan man lägga på några månader till.

Fotfrakturerna rejäla orosmoln

Med tanke på Woods skadehistorik är det många faktorer som spelar in i huruvida stjärnan kommer tillbaka – och när i så fall, förklarar Salomonsson.

– Underbenet borde han kunna läka, men foten som har frakturer på olika ställen, det kan bli så illa att man inte kan komma tillbaka överhuvud taget, säger han.

Den våldsamma smällen som olyckan innebar lär inte ha gjort den redan sköra ryggen gott, men enligt fysioterapeuten är skadorna i benet orosmoln nog för en framtida comeback.

– Får han inte ordning på foten och underbenet är det avgörande för resten av kroppen på lång sikt. Problem där kan leda till belastningsskador på höfter och rygg.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Talangen Emilia, 20, i hemsk olycka: ”Skrek nu dör vi – sen började det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Stenson

Sportbladet

Tiger Woods

USA

Golf