”Vi behöver se oss själva i spegeln”

RF vill underlätta möjligheten att få dispens

Publicerad 2020-01-31

Stor frihet tilldelas de enskilda idrottsförbunden i Dispenskommitténs riktlinjer för transidrottare.

Nu ser Riksidrottsförbundet över idrottens reglementen med målet att öppna för fler transpersoner.

– Vi behöver se oss själva i spegeln, Sofia B Karlsson, sakkunnig- och utbildningsansvarig i inkluderingsfrågor på Riksidrottsförbundet.

Efter Noel Filén Hammarströms kamp för att få spela basket vill RFSL att reglerna blir tydligare och att alla barn under 18 år själva ska få välja könskategori inom idrotten.

RF meddelar i sin tur att de också håller på att se över sina regler.

– Vi har ett jobb att göra både med att kunskapshöja och att tillsammans formulera de reglementen och de dokument vi behöver för att se till att vi får en miljö där alla känner sig välkomna. Det kan vara tävlingsregler där idrotten inte är samkörd ännu. Det kommer ta lite tid men det är ett jobb som pågår och det är viktigt för oss, säger Sofia B Karlsson, sakkunnig- och utbildningsansvarig i inkluderingsfrågor på Riksidrottsförbundet.

Sofia B Karlsson, Riksidrottsförbundet.

Tävlingsreglerna i fråga kan till exempel vara den ofta strikta könsuppdelningen inom idrotten. Samtidigt säger Sofia B Karlsson att även mjukare värden måste förändras.

– När kultur, ledarskap och regler setts över och utvecklats i syfte att bli mer inkluderande kommer det finnas större möjlighet för personer som känner sig lockade att finnas, stanna kvar och ha chansen att utvecklas inom idrotten, säger Sofia B Karlsson.

När kan det finnas på plats?

– Jag önskar att jag kunde svara på det men det är ett pågående arbete. Vissa delar kommer gå snabbare samtidigt som andra kommer ta tid.

Noel Filén Hammarström understryker själv betydelsen av att fler får tillgång till idrotten.

– Jag tror på allvar inte att jag hade funnits i dag om det inte varit för basketen men i dag är idrotten i Sverige inte kompetent nog att bemöta en transperson. Detta eftersom vi inte blivit bemötta, inte blivit inbjudna och inte kommit upp i ett samtal. Vi har inte ens blivit tillfrågade utan har exkluderats. Det känns som de har skjutit upp problemet tills någon kliver in och säger att ”jag vill utöva den här idrotten, hur gör jag?”.

När Filen Hammarström ställde precis den frågan till Basketbollförbundet hösten 2018 fanns inget svar.

– Det var första gången vi diskuterade de här frågorna på allvar och vår tävlingsansvarige gjorde ett stort arbete tillsammans med RF för att försöka få fram vad som gäller i de här situationerna, säger ordföranden Mats Carlson.

Nu är Basketbollförbundet ett av flera som under rubriken ”Idrott för alla kroppar” samverkar med RF och RFSL under arbetet för att säkerställa att alla oavsett könsidentitet kan idrotta på bra villkor. Mats Carlson har också ett omedelbart löfte till alla unga transpersoner som vill spela basket.

– Vi kommer hälsa alla välkomna och om det krävs en dispens så ska det mycket till för att vi inte ska bevilja den. Det är oftast helt irrelevant för oss att göra en strikt könsuppdelning utanför elitidrotten.

Noel Filén hammarström bytte från damklassen till herrklassen och kan därför knappast sägas ha en fysisk fördel gentemot sina nya motståndare.

Men vad händer om en kvinna föds i en 230 centimeter lång manskropp och efter en könskorrigering vill tävla i damklassen?

– Om det inte gäller elitnivå bryr vi oss inte överhuvudtaget, då är det fritt fram. Är det elitnivå följer vi de regler som finns med någon typ av karenstid, säger Mats Carlson.

Den karenstiden är i dag på två år.

Sofia B Karlsson vill samtidigt att idrotten ställer sig andra frågor först.

– Det mest akuta är att ställa oss frågan för vem idrotten är till för i dag och hur vi kan göra fler lika bekväma som de som stannat inom idrotten efter att ha fått ett respektfullt bemötande och en självklar plats på tränings- och tävlingsarenan. Vi behöver se oss själva i spegeln.

Hur viktigt är det att svensk elitidrott nu fått sin första transidrottare?

– Det är väldigt viktigt att Noel får möjlighet att spela. Det är symboliskt viktigt. Idrotten har fått göra en läxa nu och förstått att vi behöver se över vårt format så att det inte behöver ta så här lång tid.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.