Malin Baryard Johnsson öppnar för OS i Paris 2024

Malin Baryard Johnsson har, efter fem internationella silvermedaljer och fem OS, äntligen lagt beslag på ett OS-guld.

– Det är en enorm skillnad, säger ryttaren själv efter hemkomsten från Japan.

Några planer på att avsluta karriären finns inte, säger hon, som kan göra sitt sjätte OS i Paris 2024.

Trots att Malin Baryard Johnssons, 46, internationella tävlingskarriär sträcker sig över 30 år, har de senaste dagarna har inte liknat något annat hon varit med om. När hon möter pressen vid Stockholm Stadion, samma dygn som hon landat i Sverige efter OS i Tokyo, är hon trött och sliten – men också lättad och lycklig, säger hon.

– Jag hoppas kunna sova gott nu. Det har varit några röriga dagar, där man är väldigt trött. Att kliva in i bubblan och sedan inte lämna den... Det är en oerhört tuff prestation, det har varit jobbigt, men det är så skönt och så roligt att vi tog hem det, säger hon till Sportbladet.

Klassar du OS-guldet i laghoppningen som din karriärs största framgång?

– Verkligen. Ett OS-guld slår allting. Det är det finaste en idrottsman kan vinna.

OS-silvret i samma disciplin från Aten 2004 kommer inte i närheten, säger hon, som också har dubbla VM-silver och EM-silver i grenen på meritlistan.

– Skillnaden är att guld är guld, det är en enorm skillnad att ta guldet jämfört med silvret. Även om silvret var stort redan då förstås.

Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson efter OS-guldet i lagfinalen.
Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson efter OS-guldet i lagfinalen.

”Hela världen har hört av sig”

Jämfört med 2004 har omvärldens reaktioner nått ryttarinnan betydligt snabbare. Intresset inom och utanför hästvärlden har dessutom varit betydligt större.

– Det är såna hyllningar, det känns som att hela världen har hört av sig. Vi har varit enormt överlägsna på ett extremt bra sätt. Vi har ridit bäst, våra hästar har hoppat bäst, vi har haft det bästa horsemanshipet. Vi får så mycket hyllningar från hela hästvärlden och det är framförallt att man tycker att vi var så värda guldet.

Att framgångarna även engagerat en bredare publik kan göra stor skillnad för ridsporten, enligt Baryard Johnsson. Sveriges ryttare har länge varit framstående, utan att riktigt lyckas engagera allmänheten på samma sätt.

– Jag tror att det är fantastiskt för ridsporten, det här behövdes. Det här var pricken över i:et. Nu är hästsporten verkligen på kartan i Sverige.

Inga planer på att avsluta karriären

Så länge Malin Baryard Johnsson har bra hästar i stallet kommer hon att fortsätta, säger hon, och öppnar för en satsning mot Paris 2024.

– Det är absolut inte omöjligt, säger hon.

Ekipagets andra halva, det 13-åriga stoet Indiana, var nästan i bättre form än Baryard själv efter spelen i Tokyo.

– Hon har varit i en sådan superform, så pigg, det har varit helt otroligt. Hon har tagit det väldigt bra. Hon hade nog kunnat köra ett mästerskap till, säger Baryard Johnsson.

Malin Baryard Johnsson tillbaka i Stockholm med guldmedaljen.
Malin Baryard Johnsson tillbaka i Stockholm med guldmedaljen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.