Längdlandslagets oro: Tung testnota

Kan slå hårt mot landslagens ekonomi

Publicerad 2020-08-27

Charlotte Kalla under en träning i Torsby.

Förslaget för säkra skidtävlingar i vinter: dubbla covidtester inför varje tävlingshelg.

Testandet riskerar att slå hårt mot landslagens ekonomi och Svenska skidförbundet för en dialog om notan med Internationella skidförbundet, Fis.

– Vi har uttryckt vår oro, säger landslagschefen Anders Byström.

Följ ämnen
Längdskidor

På torsdag eftermiddag får de svenska skidåkarna äntligen tävla igen. Det sker på rullskidor i Trollhättan.

Hur det blir med vinterns tävlingar på snö är däremot högst oklart. Fis tog i sommar fram olika scenarier för världscupens program och ambitionen är att någon av dessa ska spikas vid digitala möten i början av oktober.

Målet är att köra som planerat, men vilket upplägg som är realistiskt är osäkert och försvåras i och med Fis nya riktlinjer för att säkerställa covid-fria tävlingar.

Enligt Fis ska åkare, ledare och vallare testas två gånger före varje tävlingshelg.

–  Vi har fått information om att alla ska testas 72 timmar innan man åker och de testerna ska visa på negativa resultat. Sen ska alla testas igen 72 timmar efter första testet, på plats, för att visa att man är frisk. Det blir en väldigt omfattande apparat och det kan bli väldigt dyrt att göra många tester även om det förstås är viktigt, säger landslagschefen Anders Byström som påpekar:

– Vi brukar vara runt 35 personer på varje tävling.

Landslagschef Anders Byström.

Hårt slag mot budgeten

Anders Byström hade under onsdagen kontakt med Fis tävlingsdirektör på längdsidan Pierre Mignerey för att skaffa mer information kring de praktiska detaljerna, men också för att föra en dialog om priset för testerna.

– Det man skriver är att nationerna ska stå för testerna hemma, men att de kanske kan ställa krav på arrangörerna gällande testerna på plats. Men det är inte säkert att alla arrangörer klarar det. Jag har talat med Pierre och uttryck oro kring hur man ska lösa detta, säger Anders Byström.

Klarar Svenska skidförbundet en sådan här extrautgift?

– Vi har inget sådant i budgeten, det blir en stor extra kostnad och vi får se över ekonomiskt vad vi kan finna de pengarna. Vi är ändå i en bra sits jämfört med andra nationer, det finns de som tidigare ställt in resor av ekonomiska skäl, säger Byström.

Niklas Jonsson, som sitter med i Fis längdkommitté, har också reagerat över förslaget:

– Det kan bli ett slag mot budgeten för flera nationer, säger han.

Enligt Niklas Jonsson är huvudspåret från Fis att genomföra världscupen som planerat, men med alla restriktioner kan det blir svårt.

– Om man bara tänker sig till världscupens start i Finland, Norge, Davos. Det är tre olika länder och man ska testa alla flera gånger. Jag vet inte hur man praktiskt ska lösa det, säger han.

Han är dock övertygad om att det blir en vinter med längdåkning på hög nivå på något sätt.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.