Sarah Sjöström tar urinprov – varje morgon

Extrema kosten: tre gånger så mycket kolhydrater

Publicerad 2019-07-26

GWANGJU. Ett extremt tävlingsprogram kräver extrem noggrannhet med kroppen.

Sarah Sjöström och de andra svenskarna väger sig och tar urinprov varje morgon.

– Jag har varit mycket bättre på återhämtning än på andra tävlingar, säger hon.

En kväll ligger hon på utpumpad på marken och får syrgas. Fjorton timmar senare bräcker hon världsettan på 100 meter frisim.

Sarah Sjöström har ett späckat tävlingsschema under VM och den här gången finns en skillnad mot exempelvis OS i Rio 2016. Då minskade orken lite för varje dag, nu ser energin bibehållen ut trots att vi är inne på sjätte tävlingsdagen med sena finalpass.

Tidigt i morse, svensk tid, hade Sjöström snabbaste tid på 50 fjäril (25,39).

Det är ingen slump.

– Jag har varit jätteduktig på att sköta återhämtningen efter tävlingen. Det har varit prio, säger hon.

30 sekunder – inte minuter

Simlandslaget brukar ha med en dietist på införläger, men nytt för i år är att han också följde med till VM för att hjälpa de aktiva med kosten.

– Jag har ätit så mycket kolhydrater. Jag har trott att jag ätit tillräckligt men tydligen har jag inte ens varit halvvägs till så mycket kolhydrater som jag måste fylla på med. Han trycker på med kolhydrater hela tiden, säger Sarah Sjöström.

Dietisten heter Stig Mattsson, är anställd av SOK och har sin bakgrund i längdskidåkningen. En liten skillnad mellan idrotterna är att simning sker liggande, vilket ökar risken att kräkas upp maginnehållet. En större skillnad är att ett lopp håller på i 30 sekunder i stället för 30 minuter.

Mattsson berättar att en skidåkare sällan går över mjölksyretröskeln på fyra millimol. Simmare ska långt däröver. Sarah Sjöström hade troligen fem gånger så hög halt på slutet av 200 meter fritt-finalen.

– Sista längden måste man få fram mjölksyra, annars får du ingen ökad hastighet eller kraft. Och hur får fram mer? Jo, det bildas av musklernas kolhydratsförråd, säger Stig Mattsson.

Tar urinprov och väger sig

Efter sena lopp har simmarna någon timme på sig att pressa in kolhydrater före sömnen. Det går inte bara med fast föda utan flytande sportprodukter används.

– En vanlig svensson äter ungefär 200 gram kolhydrater per dag. Har Sarah fyra lopp bör hon äta två–tre gånger mer, säger Stig Mattsson.

För att säkerställa att de sju VM-simmarna äter rätt får de varje morgon väga sig och lämna urinprov. Det första för att mäta intaget av kolhydrater (som binder vatten, så går du ner i vikt har du inte ätit nog), det andra för vattenbalansen.

Detta är första gången metoderna används av simlandslaget på mästerskap. Och för Stig Mattsson, som åkte hem efter någon dag i Sydkorea och överlät kontrollerna till lagets läkare René Tour, var Sarah Sjöströms final på 200 meter frisim ett tecken på nyttan: uppenbarligen hade hon ätit nog med kolhydrater för att skapa mjölksyra.

– Det är klart att jag blev glad av att hon tog till sig. Det skulle vara skillnad på farten hon kunde utveckla om hon inte haft nog påfyllt med kolhydrater, säger han.

Louise Hansson gick också till semifinal på 50 fjäril med sjätte bästa tid. De simmas klockan 14.09 i dag. Men först, klockan 13, simmar Sarah Sjöström final på 100 meter fritt.

Följ ämnen i artikeln