Publicerad:
Uppdaterad:

”Varnade Petter för två år sedan”

Förre chefen om misslyckade krismötet

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

I december 2018 tog norske längdchefen Vidar Löfshus ett allvarligt snack med Petter Northug.

Veckor senare testade stjärnan kokain för första gången.

– Det är Petter i ett nötskal, säger Löfshus.

Löfshus och Northug hade sina duster under tiden i landslaget och drog inte alltid jämnt. Men landslagschefen brydde sig om sin störste stjärna, berättar han i en intervju med Dagbladet. Och när Northug avslutade karriären började Löfshus ana oråd.

Så han kallade honom till ett krismöte.

– Då sa jag till Petter: ”Nu har du chansen att styra upp ditt privatliv, hitta en tjej och slå dig till ro.” Petter svarade: ”Näää.” Han lyssnade inte särskilt noga. Det är Petter i ett nötskal. Jag försökte ge honom råd, men det gick inte, säger Löfshus.

”Inte förvånad”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Vidar Löfshus.

Enligt Northug själv testade han kokain för första gången i januari 2019, alltså bara några veckor efter krismötet med Löfshus.

Den här sommaren hittade norsk polis kokain i 34-åringens hem efter att ha stoppat honom för fortkörning.

”Jag är förtvivlad och rädd över vad framtiden ska bringa och otroligt ledsen för alla som jag svikit igen”, skrev Northug i ett uttalande.

– Jag blev inte förvånad. Det har varit så mycket kring Petter. Jag gjorde ett nytt försök med honom i januari tidigare i år, men det har varit svårt att komma åt honom, säger Löfshus.

”Vore katastrof”

Enligt Dagbladet har Northug nu börjat hårdträna och satsa på långlöpning.

– Jag har alltid tänkt att träning är den bästa terapin för honom, men jag hoppas att han inte tränar hela dagarna och nätterna, det vore en katastrof, säger Vidar Löfshus.

Petter Northug kommer sannolikt få reda på åtalsbeslutet gällande narkotikainnehavet och fortkörningen som han anklagas för, före jul.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: