Så avgörs Vasaloppet

Publicerad 2020-11-05

Vasaloppet kommer att genomföras även nästa år.

Det blir en coronaanpassad tävling den 7 mars med bara 400 elitåkare. Men även upp till 5 000 motionärer får köra den klassiska sträckan samma dag.

– Vi gör detta för att få möjlighet att skriva in segrare i historieböckerna även för 2021, säger Johan Eriksson, tillförordnat vd för Vasaloppet.

Förutom de 400 elitåkarna får tiotusentals motionärer chansen att åka den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora – fast under namnet Vasaåket 2021.

I korthet ser den coronaanpassade lösningen ut så här:

  • Den 7 mars avgörs Vasaloppet, precis som vanligt. Men på startlinjen finns bara 400 elitåkare (300 herrar och 100 damer).
  • Den 27 februari avgörs Tjejvasan med enbart 100 elitåkare.
  • Vasaåket 2021 blir ett alternativ för motionärerna att kunna åka någon av de ordinarie sträckorna (10, 30, 45, 90 kilometer) som ingår i den ordinarie Vasaloppsveckan. Deltagarna kan välja att åka sitt lopp någon gång under perioden 12 februari till 7 mars.

– Vi gör detta för att få möjlighet att skriva in segrare i historieböckerna även för 2021, säger Johan Eriksson.

5 000 under Vasaloppsdagen

De 25 000 åkare som i dag är anmälda till något av loppen under Vasaloppets vintervecka flyttas över till motsvarade lopp och dag, under namnet Vasaåket 2021. Det finns också möjlighet för fler att anmäla sig.

Alla motionärerna startar i intervaller med cirka 300 åkare i varje startgrupp. Därefter uppmanas åkarna att hålla social distansering. Men det kan ändå bli trångt. Johan Eriksson tippar att det blir cirka 3 000 till 3 500 deltagare per dag under periodens helger.

Under själva Vasaloppshelgen blir det extra utmanande. I dag har cirka 10 000 åkare anmält intresse för själva Vasaloppet. Hälften av det startfältet får åka lördagen den 6 mars och resten åker söndagen den 7 mars.

På själva Vasaloppssöndagen startar eliten först och 45 minuter senare sker den första intervallstarten för de upp till 5 000 åkare som återstår.

Så här, som i årets lopp, kommer det inte att se ut under Vasaloppet 2021 . Det coronaanpassade loppet körs bara med 400 elitåkare.

Ingen start vid Berga By

Johan Eriksson är medveten om utmaningen att hålla social distansering mellan Sälen och Mora.

– Visst, men under hösten har vi haft en dialog med Riksidrottsförbundet, Polisen, smittskyddsenheten i Region Dalarna, samt med Folkhälsomyndigheten, samt med politiker på både lokal- och regeringsnivå. Alla är eniga om att detta är ett bra sätt att genomföra Vasaloppsveckan.

Inget av loppen startar vid Berga By, för att hålla Sälenvägen öppen för trafik under hela perioden, och även

För elitåkarna i Vasaloppet och Tjejvasan blir mycket sig likt. För motionärerna blir däremot mycket annorlunda.

Det blir nya startplatser, i både Sälen och i Oxberg. Och för alla lopp, utom själva Vasaloppet, blir det målgång vid Zornmuséet i Mora. Eliten går i mål under den nya portalen på Vasagatan i Mora.

– Vi gör dessa justeringar så att vägarna ska kunna hållas öppna under hela perioden för Vasaåket, säger Johan Eriksson.

"Jättestor omställning"

Det blir heller ingen publik längs med spåret.

– Jag tror att vi kommer att mötas av förståelse för detta upplägg och för vår ambition att ändå erbjuda någon form av skidåkning i dessa tider, säger Johan Eriksson, som ser detta som en mycket stor utmaning för organisationen:

– Vi har mer eller mindre haft näringsförbud att bedriva ett motionsevenemang, som vi gjort i hundra år. Detta är en jättestor omställning för oss. Det här arrangemanget är inte gynnsamt för vår ekonomi. Men det är jätteviktigt för oss att uppfylla vårt ansvar att hitta möjligheter för de som vill motionera på skidor.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.