Anna Dyvik om svenska lösningen: ”Inte optimalt - har lyft frågan”

Uppdaterad 2020-11-29 | Publicerad 2020-11-28

RUKA. Efter tårarna fick Anna Dyvik hjälp med ryggsmärtorna via FaceTime.

Landslaget har valt att lämna sitt medicinska team hemma i Sverige vilket inte är optimalt.

– Jag förstår varför, men om jag hade fått bestämma hade jag prioriterat annorlunda, säger skidåkaren.

Anna Dyvik lämnade skidstadion i fredags i tårar. Ryggproblemen hindrade henne från att prestera maximalt i sprinten.

På lördag morgon hade besvikelsen och smärtorna lagt sig och hon körde till sig en fin 13:e plats i den klassiska milen. Detta efter att hon fått hjälp till självhjälp via FaceTime av landslagets fysioterapeut Martin Holth och SOK:s Marcus Bystedt.

– Han (Bystedt) hade skickat sms till mig innan jag ens hade gått i mål i går. Han såg i min teknik att det var något som inte stämde, berättar Anna Dyvik.

Landslagspåkarna som är vana vid - och som elitidrottare i behov av – behandling och hjälp efter hård belastning. Men i ambitionen att bidra till minskad smittspridning har landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson fattat beslut om att hålla det medicinska teamet hemma under världscupshelgen.

– Det är många åkare som har behov av hjälp och det missar vi nu. Men vi har valt att ta den konsekvensen, sa Per ”Pliggen” Andersson till Sportbladet inför premiären.

För Anna Dyvik innebär det att hon inte kan få hjälp med de ryggproblem hon är född med och opererats för som 17-åring.

”Som två schimpanser”

Låt oss ta er med in på Anna Dyvik och Moa Lundgrens rum igår och ni förstår att det är långt ifrån hur det kan se ut med en medicinsk stab på plats.

– Moa försökte dra i mitt ben, säger Anna Dyvik.

– Jag gjorde någon spännande övning. Jag drog i hennes ben men jag gled väl mest runt kring själv med sockorna så jag vet inte, säger Moa Lundgren.

Eftersom de båda åkarna delar rum och ingår i samma ”landslagbubbla” kan de hjälpa varandra.

– Vi bor ihop så vi ser väl ut som två schimpanser som plockar loppor ungefär. Vi hjälper varandra.

Alla gör det bästa av situationen. Åkarna har förståelse för beslutet och risken att ha en fysioterapeut, som har fysisk kontakt med flera åkare och kan bidra till smittspridning. Men det är långt från bra.

– Man är medveten om att allt inte blir optimalt i år, men tyvärr drabbas vi som har problem lite hårdare, säger Anna Dyvik som berättar att flera åkare har lyft frågan med landslagsledningen.

– Det är flera åkare i truppen som har problem med ryggarna. Vi har snackat om det och tagit det med ”Pliggen” om att vi tycker att det är viktigt. Sen är det han som får ta beslut om det är en risk värd att ta.

Är det en fördel för de nationer som har sin medicinska stab med sig?

– Ja, såklart. Det är en styrka.

Om ni kommer till ett mästerskap är det viktigt att ha den medicinska staben där då?

– Då hoppas jag att man prioriterar det. Att det är värt att ta risken.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.