Polisens insats mot matchfixning pausas

Publicerad 2021-09-06

Polisens riktade insats mot idrottsrelaterad brottslighet pausas.

Avdelningen omdirigeras för att bekämpa gängkriminalitet istället.

– Det kommer inte längre ske en offensiv mot matchfixningsnätverk, säger poliskommissarie Fredrik Gårdare, till Sportbladet.

Beslutet innebär att aktionsgruppen för idrottsrelaterad brottslighet kommer att hjälpa till med mordutredningar, istället för att att försöka knäcka gängen som sysslar med till exempel matchfixning.

– Det är inte fritt fram att börja matchfixa på något sätt. Det kommer dock inte vara en offensiv längre mot nätverken. Men en anmälan som kommer in kommer ändå utredas. Men de kommer läggas på kö istället, som ett vanligt brott, säger Fredrik Gårdare.

Beslut får reell effekt på flera pågående utredningar. Till exempel pausas utredningar kring spelfuskbrott på Gais-matcher under 2019, där spelare, ledare och personal förhörts.

Även förundersökningen för misstänkt utpressning och spelfuskbrott runt flera av Boråslaget Norrbys matcher under 2020 läggs på is.

Ett ohållbart läge

Anledningen till personalförflyttningen är problemen med gängbrottslighet i Sverige.

Det är ett så kallat ”rött läge”, både inom polisen och ute på gatan, säger Fredrik Gårdare, chefen för aktionsgruppen för idrottsrelaterad brottslighet.

– Arbetsbelastningen för utredare och analytiker är idag inte är hållbar. Vi hinner inte med, och vår kompetens behövs. Det innebär också att det kan bli en skottlossning vilken minut som helst. Det finns en stor otrygghet i samhället. Det måste undvikas, därför görs det kraftiga prioriteringar. Det här är det enda beslutet som kan fattas, säger han.

När kan ni återgå till arbetet mot idrottsrelaterad brottslighet?

– Mordutredningar tar lång tid. Så prognosen ser tyvärr långvarig ut, säger Gårdare.

Följ ämnen i artikeln