Egnell: Vi har för många dippar och gör det för svårt.

Sverige kom aldrig tillbaka från den totala kollapsen i tredje perioden.

Litauen vann måstematchen med 70-68 och EM är nu över.

– Man är så ledsen. Det finns inget man kan säga, säger Elisabet Egnell.

Sverige var piskat att vinna mot Litauen för att basket-EM inte skulle vara över för den här gången.

Sverige fick en vilodag i går, medan Litauen gjorde sin fjärde match på lika många dagar.

Men det var motståndarna som började bäst. Sverige visste att det var tvungna att stoppa stjärnan Gintare Petronyte, men det var framför allt från trepoängslinjen som poäng rann i. Litauen gick ifrån till 15-7 och Sverige tog timeout.

Det väckte laget.

Sverige kom ut och gjorde 10-0 på Litauen efter att Stefanie Yderström bland annat sänkt två treor och tog ledningen med 17-15 efter den första perioden.

Litauen gjorde 22-0

Sverige fortsatte att behålla greppet i den andra perioden och Yderström, som inte spelat mycket hittills under turneringen, fortsatte att leverera.

Sverige kunde gå ifrån till 29-21, men med några minuter kvar av perioden kom Litauen tillbaka. Motståndarna gjorde 12-0 på Sverige och kunde gå ifrån till 29-33 i paus.

Raset fortsatte i tredje. Litauen hade gjort 22-0 innan Sverige äntligen gjorde poäng ingen. Ledningen var dock fortfarande tiopoäng, 51-61 inför sista.

Slutet blev en riktig rysare.

Sverige kämpade sig tillbaka in i matchen. Med 9 sekunder kvar satte Litauen två straffar till 70-66. När sex sekunder återstod la Halvarsson i två poäng och efter en tilltrasslad situation fick Sverige bollen under korgen med 5,4 sekunder kvar.

Frida Eldebrink fick bollen, men skottet gick ring ut.

Sverige förlorade med 68-70.

Mikroskopisk chans till avancemang

Spanien vann över Ungern med 69-46 och därmed är chansen till avancemang helt borta.

– Det är helt tomt. Jag vet knappt vad som hänt. Vi jobbar oss tillbaka och ger oss  sjävla chansen att vinna, men når inte ända fram, säger Elisabet Egnell och fortsätter:

– Vi har en bottenlös period i tredje, som gör att det blir alldeles för svårt för oss. Vi har för många dippar.

Frida Eldebrink var väldigt besviken efter matchen.

– Det känns förjävligt. Det är en tuff match och de får mer enkla poäng än oss. Vi  kommer inte till de avslut vi vill ha. Det kommer bli svårt att sova inatt, sägen hon.

Målsättningen var en femteplats i EM och en plats i OS, men nu blev det inte ens en andra omgång.

Både Elisabet Egnell och Frida Eldebrink tyckte att Sverige underpresterat i turneringen.

– Vi maxpresterar inte i den här turneringen och vad det beror på vet jag inte, säger Egnell.

–Vi har inte kommit upp 100 procent i vårt snabba anfallsspel, säger Frida Eldebrink.