Fängelsedömde ÖFK-profilen tillbaka i rätten

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-09-07

Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) med sin försvarsadvokat Olle Kullinger i november 2019, då tingsrätten dömt honom till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet i november 2019.

Det har snart gått två år sedan Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

– En rättsskandal, sade han då.

Nu är det dags för hovrätten och rond två i målet, som har överklagats av båda parter.

Den 5 november 2019 kallade ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg till en presskonferens på ett hotell i centrala Stockholm. Han ville berätta vad han tyckte om den dom som Ångermanlands tingsrätt meddelat bara timmar tidigare och i vilken han dömts till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

– Det är en rättsskandal så som domen är skriven. Vi kommer att överklaga och ha en match i hovrätten om det här, sade Daniel Kindberg.

Nästan två år har gått sedan tingsrättens avgörande och i morgon inleds förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland i målet som har överklagats av både de dömda och åklagaren.

Den forne ÖFK-ordföranden säger att han är ganska förväntansfull inför hovrättsförhandlingen.

– Det har varit en, för mig, ganska lång väntan i tre och ett halvt år på att få det här avgjort. Vi ser fram emot det, säger Daniel Kindberg.

De senaste åren beskriver han som ”komplicerade” och begränsande.

– Jag har i stort sett suttit i fängelse i tre och ett halvt år. Fotboja vore att vara fri jämfört med den situation jag befinner mig i. Det behöver man inte vara någon hjärnkirurg för att förstå.

Av tingsrätten dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han befanns skyldig till att tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där Daniel Kindberg då var vd. Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och via transportföretaget i Sollefteå.

Längre straff

Åklagare Niklas Jeppson, som under hovrättsförhandlingarna kommer att biträdas av åklagare Andreas Bogseth, har i sitt överklagande yrkat på att Kindberg och de två andra männen ska dömas för fler av de åtalade brotten och till längre straff.

– Dels vill jag att de ska dömas för alla delar av åtalet. Och oavsett det så menar jag att man har fått ett för milt straff vad det gäller fängelse, om man ser på hur praxis är när man har begått den här typen av brott i den storleksordningen som tingsrätten ändå kom fram till.

Både åklagarsidan och försvaret har kallat några nya vittnen som kommer att höras i hovrätten.

– Jag har också åberopat ett antal nya handlingar som bevisning. Så i vissa delar kommer det att vara lite nytt, men mestadels är det samma som tingsrätten.

Saknade inspelningar

Alla personer kommer att höras på nytt i hovrätten, eftersom det på grund av teknikhaveri saknas inspelningar av förhören i tingsrätten. Detta blir delvis ett dilemma eftersom en av de dömda, som i media har kallats Peabmannen, avled tidigare i år.

– Det förändrar processen lite grann. Dels mina yrkanden, men det förändrar också att vi inte kan höra den personen i rätten. Hovrätten har tagit beslut om att delar av de polisförhör som har hållits med honom ska kunna läsas upp vid förhandlingen, så att man ska få in i processen vad han har sagt tidigare, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Förhören med Daniel Kindberg är planerade att ta en och en halv dag och ska hållas den 21 och 22 september.

Förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall inleds den 7 september och planeras pågå i 15 dagar och avslutas tidigast den 7 oktober.

Följ ämnen i artikeln