SDHL:s nya sportchef: "Ska vara världsledande"

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-09-11

SDHL står inför en rad utmaningar.

Nu ska nyss pensionerade toppmålvakten Oscar Alsenfelt, 35, föra damhockeyligan framåt.

– Visionen är att ha en väldigt välmående liga, säger ligans nye sportchef.

Efter flera år i Malmö fick målvakten Oscar Alsenfelt sparken från SHL-klubben. Ett chockartat besked och nu, runt ett halvår senare, är det ett beslut han fortfarande inte riktigt förstår.

Men när en dörr stängs öppnas en annan och 35-åringen har klivit ur målvaktsutrustningen och stigit in på SDHL:s sportchefskontor.

När SDHL började ansöka om en ny sportchef, sedan Gizela Ahlgren Bloom gått över till SHL som ny biträdande sportchef, hade inte Alsenfelt en tanke på att söka. Han hade nyligen fått sparken och funderade fortfarande på vad han skulle göra i framtiden.

Då fick den förre målvakten ett samtal från en vän.

– Han frågade om jag hade sett den här tjänsten och sade att det skulle vara passande för mig med tanke på det jag har pluggat, min kompetens och hur jag ser på hockeyn och utveckling. Efter att jag läst på om tjänsten tänkte jag att det här passar mig, säger Alsenfelt.

Studerat i flera år

I samband med att han var en toppmålvakt i SHL har Alsenfelt studerat under flera år. Bland annat kurser i sports management, ekonomi och ishockeyns plats i samhället.

Att få knyta samman alla sina år inom ishockeyn med det han har studerat var något som lockade Alsenfelt att ta sig an sin nya utmaning.

TT: Hur har du tidigare upplevt SDHL från sidan?

– Jag har upplevt det som en liga som behöver ta ett steg framåt, både sportsligt och kommersiellt för att få mer folk intresserade. Samtidigt har man märkt de senaste åren att det har hänt och satsats en del, säger han och fortsätter:

– Men det finns mycket att göra med publik och förutsättningar, framför allt rent sportsligt för tjejerna.

Utmaningar finns det.

Damkronorna har tappat mark i landslagshockeyn, även om sjätteplatsen på VM var ett fall framåt, och de senaste åren har ligan startat långsiktiga projekt för att stärka tillväxten. Bland annat en satsning på dam- och flickishockeyn med syftet att med sikte på 2030 få antalet spelare att öka inom svensk ishockey. För att lyfta talangutvecklingen inom svensk damhockey har man också sjösatt ett krav på antal hemmafostrade spelare i SDHL-klubbarna, som successivt ökar till 2025.

”Driva damhockeyn framåt”

Alsenfelt ska vara med och föra utvecklingen framåt och han går in med visionen att svensk ishockeys högsta damserie ska bli en väldigt välmående liga.

– Alla damer som spelar ska ha förutsättningar för att utvecklas rent sportsligt och vilja vara kvar i ligan och sporten, utan att känna att man inte är trygg eller inte har förutsättningar, säger Alsenfelt och fortsätter:

– Sen ska vi vara världsledande och den bästa ligan i världen på olika plan och kunna driva damhockeyn framåt, säger han.

Alsenfelt säger att han vill att SDHL ska vara en mittpunkt för att få en högre tillväxt på tjejer som börjar spela hockey, men också att fler damer stannar och spelar längre samtidigt som man vill öka kvaliteten på landslaget.

– SDHL fungerar som spindeln i nätet där och visionen är att vi ska förbättra alla plan, men i grund och botten handlar det om att vara en välmående liga för de som spelar, säger Alsenfelt.