Dubbla VM-medaljer – blandade känslor

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2021-02-27

Frida Karlsson och Ebba Andersson gick in som tvåa och trea.

En historisk svensk medaljdubbel. Två skilda reaktioner på pallplatserna i damernas skiathlon.

Frida Karlsson vände ett fall till VM-silver. Ebba Andersson hade korn på Therese Johaug och guldet – men fick nöja sig med brons efter en miss i skidbytet.

– Det gör mig riktigt förbannad , säger Andersson.

Det är första gången i historien som Sverige tar två medaljer i ett individuellt distanslopp på damsidan, på ett stort mästerskap.

– Är det sant? Ja, det är häftigt. Och det är skitkul att dela på pallen med Ebba. Vi har tränat mycket tillsammans och är väldigt jämna, och det vet vi. Det är stort, säger Frida Karlsson, som precis som Andersson är från Sollefteå.

De svenska medaljerna säkrades inte utan dramatik.

Tillsammans med Johaug bildade svenskorna en topptrio som gjorde ett tidigt ryck på den klassiska delen. Men i slutet av det första av fyra varv gick Karlsson lite väl snävt på Johaugs utsida i en kurva, varpå rivalerna krokade ihop, föll och tappade dyrbara sekunder. Karlsson bröt dessutom staven.

– Jag tycker inte att det är någons fel. Jag försöker hålla ut kurvan och det är en snäv kurva så hon trycks ut. Så det är nog ingens fel, det är sådant som händer, säger Frida Karlsson.

Johaug: "Lite onödigt"

Johaug uppfattade det lite annorlunda.

– Hon ville ju inte att det skulle ske, men det är lite onödigt att gå så tätt inpå när vi är så få, vi var bara tre stycken. Samtidigt var det svårt underlag och isigt och man trycks ut lite i kurvan, säger Johaug.

I slutändan blev det inte så avgörande då det slutade med guld och silver för Johaug och Karlsson. Men framför allt svenskan fick en besvärlig väg tillbaka in i loppet.

– Hon såg ganska stressad ut direkt efter. Hon fick nog någon kilometer med ganska hög puls och med stress i blicken, säger landslagschefen Anders Byström.

– Men sättet hon tar sig tillbaka på är imponerande.

Dåligt skidbyte

Ebba Andersson gled i väg i ledning efter fallet, men Johaug var snart henne hack i häl, och de kom jämsides in till skidbytet inför fristilsdelen.

Där strulade det för Andersson, som haft problem med skidbyten också i tidigare skiathlonlopp, vilket gav Johaug några sekunder som blev guld värda.

– Det är där det skiter sig. Och det gör mig riktigt förbannad. Jag har tränat rätt mycket på det och vet att man inte kan ge bort en massa onödiga sekunder där. Och ändå så lyckas jag inte få till det.

Det gick lite för långsamt, samtidigt som remmen i den ena staven lossnade. Ut ur stadion var Andersson fyra sekunder bakom Johaug och den chansen missade inte norskan.

Hon drog snabbt ifrån och utökade sedan bara avståndet. Med fem kilometer kvar kändes guldet redan säkrat.

– Synd med Ebbas byte där. Jag tror att hon hade kunnat kriga sig kvar där. Men luckan är några sekunder för mycket, säger Anders Byström.

Blågul spurtstrid

I stället blev det en blågul strid om andraplatsen. Frida Karlsson kämpade sig tillbaka efter fallet och med två kilometer kvar var hon ikapp och förbi Ebba Andersson.

Striden mellan de två svenskorna höll sig hela vägen in på upploppet, där Karlsson var snäppet starkare.

– I dag gick Frida segrande ur den, men jag är beredd att bjuda upp till kamp framöver, säger Ebba Andersson, som inte är helt nöjd trots karriärens första individuella mästerskapsmedalj.

– Å ena sidan är jag jätteglad att jag lyckas knipa en av medaljerna, det är något som jag har haft sikte på. Men genomförandet var inte helt klockrent i dag.

Frida Karlsson är desto mer tillfreds. Efter en hel del problem under början av 2021 har hon nu prickat formen lagom till VM.

– Det smakar gott. Jag är supernöjd över prestationen i dag. Jag får ju inte ett perfekt lopp serverat för mig, och att jag ändå lyckas ta silvret i dag, så jag är supernöjd, säger Karlsson.

Charlotte Kalla stod för ett starkt lopp och blev femma. Emma Ribom blev 18:e.