Magnus Hedman: "Jag blev sexuellt utnyttjad"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Hedman. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Magnus Hedman. Arkivbild.

Magnus Hedman, tidigare landslagsmålvakt i fotboll, blev utsatt för sexuella övergrepp som barn. Det berättar han i en ny dokumentär i Dplay, och i en intervju med Expressen.

– Den skammen man känner över att ha blivit sexuellt utnyttjad, jag vill att andra som har blivit utsatta för samma sak inte ska behöva känna den, säger han till Expressen.

Redan för sju år sedan släppte Hedman, som belönades med Guldbollen 2000, en självbiografi där han berättade om sitt drogmissbruk och sina självmordstankar.

I dokumentären "Magnus Hedman: Andra halvlek", som släpps på Dplay på tisdag, utvecklar 46-åringen berättelsen om sitt beroende efter fotbollskarriären – "jag tog amfetamin varje morgon, i kaffet" – och lyfter också ett trauma från barndomen som han inte tidigare velat prata om offentligt.

– Jag blev sexuellt utnyttjad som barn, av en familjemedlem, en person i min närhet. Det började när jag var sju år och pågick fram till att jag var tolv. Jag berättade det aldrig för någon annan. Jag förstod inte då hur fel det var, säger Magnus Hedman till Expressen.

"Pusselbit på plats"

Första gången som han berättade för någon om övergreppen var när han togs in på behandlingshem för två år sedan och skulle beskriva sin livshistoria för de andra i gruppen. Då trillade en pollett ner, säger han.

– Det var en pusselbit som föll på plats för mig då. Jag hade aldrig sett det som en orsak till varför jag hamnat där jag hamnade. Jag hade sett på min barndom som positiv men nu har jag insett att det har varit mycket trauma också. Saker som jag har förträngt.

Två år utan droger

I dag har Magnus Hedman varit drogfri i över två år och har inte längre några betalningsanmärkningar. Familjemedlemmen som förgrep sig på honom lever inte längre, säger han. Men genom att berätta hoppas han kunna hjälpa andra som har blivit utsatta.

– Den skammen man känner över att ha blivit sexuellt utnyttjad, jag vill att andra som har blivit utsatta för samma sak inte ska behöva känna den. För det är inte vårt fel. Och jag känner att det är rätt läge i livet att berätta nu.

Publicerad: