Kritiken mot Frölunda satsning: "Det är sent"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-09-15

Sara Åkerlund välkomnar konkurrenten Frölundas damsatsning – men tycker den kommer för sent.

Frölundas satsning på damhockeyn välkomnas stort – även hos konkurrenten Göteborg.

Men inte utan kritik:

– De borde ha haft ett damlag för länge sedan. Det kan man vara kritisk mot, säger Göteborgs back Sara Åkerlund.

Många tror att Frölunda, som startar i damettan den här säsongen, snart kan vara en maktfaktor även inom damishockeyn.

Det kan bli på bekostnad av konkurrenten och förra säsongens slagpåse Göteborg HC.

Ett inte otänkbart scenario är att de möts i kval till våren och att Frölunda tar Göteborgs plats i damhockeyligan SDHL.

– Många tror inte på oss, så det vore sjukt skönt att visa att de har fel. Det är bränsle för oss att utvecklas tillsammans, säger 26-årige Åkerlund, ett av 15 (!) nyförvärv i Göteborg den här säsongen.

Kaotisk säsong

Klubben från Angered gör sin sjätte säsong i SDHL och har slutat jumbo varje säsong.

I fjol handlade det om rena kaossäsongen med interna bråk, spelarflykt under säsongen och 36 förluster på lika många matcher.

Men kvalseger mot Skellefteå, där Åkerlund spelade då, med 2–1 i matcher gjorde att kontraktet klarades.

Faktum är att Göteborg är den senaste nykomlingen i SDHL – tack vare en friplats sedan Sundsvall dragit sig ur sommaren 2017.

”Ska ha en damsatsning”

Men nu hårdnar konkurrensen när det satsas ordentligt i damettan, inte minst från Frölunda som värvat ett helt koppel stjärnor med Hanna Olsson och Michelle Karvinen i spetsen.

– Jag tycker att det är jättekul, men det är sent, säger Åkerlund.

Även SHL-klubbar som Färjestad och Skellefteå, med damlag i näst högsta serien, har spetsat sina satsningar och Åkerlund, som gör sin första SDHL-säsong, tycker att det är bra.

– Ska man vara realist så sitter ekonomin ofta i framgångsrika SHL-klubbar. De ska ha en damsatsning, det hjälper oss att utvecklas. Sedan hoppas man att damhockeyn ska kunna leva på sig själv, säger hon.

Även om det skulle bli så att Frölunda tar sig upp på Göteborgs bekostnad ser nye tränaren Snorri Sigurbergsson ett långsiktigt lyft för damhockeyn.

– Det finns inte många damhockeyspelare i Göteborg och det är positivt att unga tjejer äntligen får platser på hockeygymnasium i stan. Då blir det lättare för oss också att rekrytera svenska spelare. Det finns tre lag från Stockholm i SDHL, så varför skulle inte Göteborg kunna ha två, säger han.