Serie A-matcher spelas – mot ministerns vilja

TT-Reuters

Publicerad 2020-03-08

Ett stängt San Siro i Milano – men det ser ut som att söndagens Serie A-matcher ska spelas.

Både Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora och det italienska spelarfackets ordförande Damiano Tommasi vill stoppa allt spel i Serie A-fotbollen.

Men det ser ut som att dagens matcher, efter försening, kommer att spelas.

Under söndagen sattes den italienska regionen Lombardiet, 14 av landets provinser, i karantän. Orsaken är coronavirusets spridning i Italien, där minst 233 människor har avlidit i virusutbrottet.

Förutom att skolor, skidorter och spa-anläggningar ska hållas stängda fram till den 3 april, ska idrottsevenemang under samma period hållas utan publik. De barer och restauranger som håller öppet måste se till att gästerna sitter med minst en meters mellanrum.

Samtidigt höjs allt fler starka röster om att Serie A-fotbollen borde stoppas helt. Det rådde länge osäkerhet kring om eftermiddagens och kvällens matcher skulle spelas, efter att Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora bett det italienska fotbollsförbundet överväga att ställa in dagens fem planerade ligamatcher.

Stod i spelargången

Avsparkstiden mellan Parma, med svenska landslagsspelarna Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo i startelvan, och Spal senarelades när spelarna stod i spelargången redo för match strax före klockan 12.30.

Till slut kom matchen i gång klockan 13.45 – mot både idrottsminister Spadaforas och spelarfackets ordförande Damiano Tommasis vilja.

Tommasi är oroad över fotbollsspelarnas hälsa.

"Det finns en risk för spelarna och vi måste vidta alla försiktighetsåtgärder för dem: på planen kan du definitivt inte hålla ett avstånd på en meter", skriver han i ett inlägg på spelarfacket AIC:s hemsida.

På Twitter hade han då tidigare skrivit: "Låt oss stoppa ligan!! Stoppa fotbollen!!".

Redan under lördagen varnade det italienska fotbollsförbundet ordförande, Gabriele Gravina, för att hela ligan kan pausas om någon spelare testar positivt för coronaviruset.

"Finns stor risk"

– Vi måste vara realistiska, det finns en stor risk och i ett sådant läge skulle vi vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera idrottsmännens säkerhet, och sedan överväga vilken påverkan ett beslut i den riktningen skulle ha på tävlingen, sade Gravina till tv-kanalen Rai.

På en direkt fråga om hela säsongen skulle kunna ställas in svarade han:

– Vi kan inte utesluta någonting, men vi ska inte heller syssla med hypoteser som vi inte kan förutspå.

Sex ligamatcher som ställdes in förra helgen kommer att spelas inför tomma läktare under söndagen och måndagen, bland dem toppmötet Juventus–Inter.