Åklagaren i hockeymålet: "Rimlig dom"

TT

Publicerad 2020-10-29

Det blir dagsböter för den tidigare medarbetare på ishockeyförbundet som döms för sexuellt ofredande. Arkivbild.

En tidigare medarbetare på Svenska ishockeyförbundet döms för sexuellt ofredande efter att ha juckat mot en kvinna som var anställd på förbundet. Påföljden blir dagsböter.

– Jag är nöjd med domen, den är rimlig, säger åklagare Johnny Järlefelt.

Enligt Södertörns tingsrätt har mannen sexuellt ofredat den kvinnliga kollegan genom att hålla armarna om hennes överkropp, låsa hennes ben med sina egna ben och utföra juckrörelser mot henne.

Påföljden bestäms till 80 dagsböter och mannen ska även betala skadestånd till kvinnan.

Mannen döms mot sitt nekade, även om han erkänt att han hade fysisk kontakt med kvinnan vid händelsen, som inträffade i februari i år.

Kränkt kvinnan

Enligt hans advokat Kerstin Koorti har det hela rört sig om ett "missförstånd", men den bilden delar inte Södertörns tingsrätt.

Rätten anser i stället att hans agerande objektivt sett haft en sådan sexuell prägel som krävs för att dömas för sexuellt ofredande. "Det har också varit ägnat att kränka målsägandens sexuella integritet", skriver rätten i sin dom.

Tingsrätten fäster i domen stor vikt vid målsägarens egen berättelse, samt vad en kvinna som såg händelsen har berättat. Rätten lyfter även ett meddelande som vittnet skickade till den utsatta kvinnan på kvällen efter händelsen, som styrker vad som hände.

Samstämmiga uppgifter

"Avgörande för bedömningen har varit de samstämmiga, trovärdiga och tillförlitliga uppgifter som lämnats av kvinnan och ett vittne som såg händelsen", säger rättens ordförande, chefsrådmannen Erica Hemtke, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

– Jag delar inte deras uppfattning, säger advokat Kerstin Koorti, som inte vill kommentera domen ytterligare innan hon har talat med sin klient.

Försvaret har inte fattat beslut om ett eventuellt överklagande.

Åklagare Johnny Järlefelt är nöjd med domen och säger att tingsrättens bevisvärdering går helt i linje med vad han hade yrkat på.

– Det finns en målsägarberättelse, som får väldigt starkt stöd i form av ett vittne som lämnar uppgifter under ed, där vittnet gjorde iakttagelser på kort avstånd. Så jag bedömde bevisläget som väldigt starkt, vilket också tingsrätten kommit fram till, säger han.

Järlefelt hade dock yrkat på 100 dagsböter, högre än vad tingsrätten bestämde påföljden till.

– De motiverade avsteget från 100 dagsböter med att det blev andra konsekvenser för honom också, och med tanke på det tycker jag domen är fullt rimlig.

Stormigt år

Torsdagens dom kommer efter ett stormigt år på Svenska ishockeyförbundet med flera skilda händelser; Damkronornas strejk för högre ersättning och bättre villkor samt anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning.

Det har även förekommit motsättningar mellan förbundets ledning och fackliga representanter. En av de fackliga representanterna på förbundet tvingades lämna sitt jobb efter att ha blivit anklagad för att ha agerat illojalt av arbetsgivaren.

Tidigare i år valde även mångårige generalsekreteraren Tommy Boustedt att sluta.