Wernerssons revansch – tog Blåvitt till final

Jakob Lundberg/TT

Publicerad 2020-07-09

Victor Wernersson sköt Blåvitt till final i svenska cupen.

I lördags skrev Victor Wernersson på för Mechelen.

Efter hat, hot och en orsakad straff mot Elfsborg stod han ändå till slut som osannolik cuphjälte för IFK Göteborg.

– Den här veckan har varit en mental bergochdalbana, säger Wernersson.

Victor Wernersson smet iväg på en weekendresa som IFK Göteborgs klubbledning inte kände till. Han åkte till Belgien och skrev på för Mechelen, dit han ska flytta om ett halvår.

På sociala medier har han blivit utsatt för hat och hot om våld.

I måndags var han bänkad och sen inhoppare i förlustmatchen mot Norrköping.

Men nu stod Victor Wernerson som cuphjälte när IFK, precis som i kvartsfinalen mot Hammarby, vann borta efter förlängning.

Målet i 98:e minuten var ett bevis på vad anfallsvilliga ytterbackar betyder. Inbytte högerbacken Emil Holm löpte ända fram till kortlinjen och passade snett inåt bakåt. Vänsterbacken Wernersson hade tagit sig långt in i straffområdet och fick läge att skicka in segermålet.

– Min högerfot är inte alltid så pålitlig, men nu funkade den. Konstigt nog har jag gjort fler mål för IFK med högern än med vänstern, säger Wernersson.

Klumpig fällning

En stund tidigare såg hans vilda vecka ut att sluta dystrare.

Med fem minuter kvar av andra halvlek i den mållösa cupsemifinalen hamnade Wernersson efter och fällde Elfsborgs Jesper Karlsson lite klumpigt.

– Dåligt av mig att ge bort en straff på det sättet. Och det var det sista jag ville göra för klubben efter vad som har hänt under den senaste tiden.

Jesper Karlsson tog själv straffsparken. Ioannis Anestis kastade sig åt höger och räddade Karlssons straff, som var hård men i målvaktshöjd och inte tillräckligt långt ut mot stolpen.

– Jag får tacka Ioannis för detta och bjuda honom på middag på någon bra grekisk restaurang, säger Victor Wernersson och ler.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi skrattar när han blir ombedd att kommentera sin vänsterback.

– Haha, det borde skrivas en bok om den vecka som Victor Wernersson har varit igenom. En bergochdalbana, minst sagt. Med allt som hänt innan, med straffsituationen som blev, och att han sedan skulle stå där och vara den som har avgjort allt och tagit oss till final. Med högern dessutom!

Anestis räddade IFK

Blåvitts andra matchvinnare var Ioannis Anestis. Elfsborg hade fler och bättre målchanser än Göteborg. Men den grekiske målvakten gjorde flera vassa insatser utöver straffräddningen.

Cupfinalen spelas 30 juli. Förutom själva cuptiteln och Gustaf VI Adolfs pokal kommer det då att spelas om en kvalplats till Europa League.

Den svenska cupsegraren går in i andra omgången i årets komprimerade kvalspel som avgörs i enkelmöten. Det behövs tre vinster för att sig till Europa League.

Följ ämnen i artikeln