Landslagsläkare om vaccintvekan: "Provocerande"

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-01-25

Vaccinet ses som en förutsättning för att idrotten ska kunna återgå till det normala. Ändå har svenska idrottsläkare mött elitidrottare som är tveksamma till att vaccinera sig.

– Jag tycker det är extremt provocerande, säger handbollsherrarnas läkare Daniel Jerrhag.

TT har intervjuat fyra läkare som jobbar nära några av landets främsta idrottare och landslag. Hos dem råder ingen tvekan. Uppmaningen till idrottarna är solklar: ta vaccinet mot covid-19.

– Vaccinet behövs och det ska man ta. Den här diskussionen kommer alltid. Det beror tyvärr på anti-vaccinationsmänniskorna som ägnar sig åt Googleforskning. Jag tycker det är extremt provocerande, säger Daniel Jerrhag, läkare hos handbollsherrarna som just nu spelar VM i Egypten.

Motstånd - ett hot

För två år sedan rankade världshälsoorganisationen WHO vaccinmotstånd som ett av tio hot mot den globala hälsan.

Många minns vaccinationen mot svininfluensan 2009–2010, då vaccinet Pandemrix "bidrog till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna" enligt Läkemedelsverket.

– Det är klart att man måste vara medveten om att alla läkemedel kan ha biverkningar, även Ipren. Då måste man väga fördelar och nackdelar. Här är ett virus som har lamslagit hela världen, dessutom slår det inte helt godtyckligt, utan främst mot de äldsta. Det kan drabba vem som helst på ett förfärligt sätt, säger Jerrhag.

– Jämför man risken mellan att drabbas och smitta någon annan som blir sjuk... ur mitt perspektiv är det en del av samhällskontraktet att ta det, även om vi inte är de mest utsatta.

"Överlevnadsfråga"

I november uttryckte simstjärnan Sarah Sjöström viss tveksamhet inför att ta ett framtida vaccin, om forskningen skulle visa att hennes blodgrupp var immun och det inte behövdes.

För simlandslagets läkare René Tour råder ingen tvekan:

– Vi ser ju fram emot en vaccination och ser det som en lösning på hela problematiken som har varit pandemin. Utan några reservationer alls. Biverkningsdiskussionen finns överhuvudtaget inte med i vågskålen, säger han och fortsätter:

– Simningen har varit så otroligt hårt drabbad när de stänger simhallarna. Den breda simsporten är helt i vila. För vår sport är det en överlevnadsfråga att kunna vaccinera brett.

Bo Berglund, medicinskt ansvarig hos Sveriges olympiska kommitté (SOK), berättar att även han har fått frågor från idrottare om vaccinets säkerhet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och kommer att rekommendera vaccination. Det är inga konstigheter, säger han.

Ingen förtur

Samtidigt har det förts fram argument för att idrottare ska få förtur i vaccinkön, för att exempelvis kunna delta i Tokyo-OS i sommar utan problem, men det är inte SOK:s hållning.

– Vi vet inte vad som kommer att krävas i OS. Förmodligen kommer det ett direktiv i vår om vad som gäller. Vi får försöka lösa problemen varefter de dyker upp. Men SOK:s idrottare kommer att komma med i allmänhetens ordning. Vi kommer inte att begära att de ska gå före, säger Bo Berglund.

Även herrarnas fotbolls-EM ska spelas i sommar och landslagsläkaren Anders Valentin är hoppfull om att mästerskapet ska kunna genomföras säkert, oavsett om spelarna har hunnit få vaccinet eller inte.

– Man hoppas att toppen är nådd, så att säga. Ju fler smittade och ju fler vaccinerade desto större immunitet. Elitidrottare ligger nog långt ner på listan, men kanske kan väldigt många ha fått det till sommaren ändå. Man kan åtminstone hoppas, säger Valentin.