SHL:s besked – start i september

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-06-23

SHL:s sista omgång förra säsongen, bland annat mötet Luleå–Skellefteå, spelades inför tomma läktare. Nu har SHL bestämt att kommande säsong ska starta som planerat, även om det blir utan publik. Arkivbild.

SHL kommer att starta som planerat den 19 september – även om det innebär spel inför tomma läktare.

Det beslutet tog hockeyligan på sin bolagsstämma.

– Alla vill att hockey ska spelas med publik och vi har en förhoppning om att läget kan ändras, säger SHL:s vd Michael Marchal.

Enligt Marchal var tisdagens beslut enhälligt.

SHL-klubbarna vill komma i gång med säsongen, även om det skulle innebära spel utan publik. Det vore ett hårt ekonomiskt slag mot klubbarna att spela inför tomma läktare – men ännu värre att inte spela alls.

SHL:s nuvarande tv-avtal med TV4/C More och centrala sponsoravtal ger de 14 klubbarna cirka 40 miljoner vardera per säsong.

– Det är klart att våra partnerintäkter är viktiga rent allmänt. Om man ser en säsong framför sig där en god del av klubbarnas intäkter försvinner i form av publikintäkter så blir alla partnerintäkterna viktigare, säger Marchal.

"Vet ingenting"

Flera utländska ligor har planer på att skjuta på säsongsstarten i hopp om att få ta in publik. Men osäkerheten kring när det kan bli gör att SHL vill hålla fast vid sin planering. Från supporterhåll har det också riktats kritik mot SHL:s planer att börja inför tomma läktare.

– Alla vill att hockey ska spelas inför publik, det hör ihop. Man ser ju nu på de tillställningar som avgörs hur det blir. Problemet är att det är ett rörligt mål. Hade vi vetat datum när vi kunde börja spela inför publik så hade det varit enklare. Nu vet vi egentligen ingenting. Därmed är det här beslutet vi kan fatta, säger Marchal men tillägger:

– Samtidigt är det ganska långt kvar till serien ska starta, nästan tre månader, och vi har en förhoppning att läget kan ändras.

Dialog med FHM

Nu ska SHL, likt fotbollsallsvenskan och andra ligor, utforma regler för hur matcherna ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Vi vidtar åtgärder för att vi ska kunna börja spela, det är en rad åtgärder där vi har ett protokoll som vi jobbar efter. Vi har en egen dialog som vi har via Riksidrottsförbundet med Folkhälsomyndigheten (FHM), säger Marchal.

TT avslöjade i mitten av maj att SHL förbereder sig för värsta tänkbara scenario med spel utan publik hela säsongen.

TT: Klarar klubbarna det?

– Vi är framme i att vi har gjort beräkningar för konsekvenserna. Det är exceptionella tider som kräver exceptionella åtgärder. Det får kännbara konsekvenser för vilket företag som helst som tappar 30-50 procent av sin omsättning. Vi klarar det, men klubbarna måste vidta åtgärder. De enda åtgärder som finns är att antingen så höjer man sina intäkter eller också så minskar man sina kostnader. Så enkelt är det, säger Marchal.