Sverige inleder EM mot Nederländerna

Carl Göransson/TT

Publicerad 2021-10-28

Sverige, som tog OS-silver tidigare i år, är ett av 16 lag i fotbolls-EM nästa sommar. Arkivbild.

Sverige kan inte klaga på lottningen till nästa års fotbolls-EM.

Visserligen väntar regerande mästarlaget Nederländerna i första matchen, men sedan också svagare motståndare som Schweiz och Ryssland.

– Helt okej, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Med drygt åtta månader till EM i England, som sköts upp från i år på grund av pandemin, är det nu klart vilka länder som möts i gruppspelet.

Sverige, rankat tvåa i världen men ändå bara i seedningsgrupp 2, såg på förhand ut som den stora mardrömslottningen för konkurrenterna i EM. Och det blågula landslaget – trea i VM 2019 och tvåa i OS i somras – får möta Nederländerna från den första seedningsgruppen där alternativen var England, Frankrike och Tyskland.

Förlust i VM

Nederländerna tog EM-guld 2017 och slog Sverige i VM-semifinalen 2019. Men Sveriges målvakt Hedvig Lindahl tror att de orangeklädda, som sedan dess har bytt förbundskapten, har varit på toppen och vänt.

– Man får ju inte säga för mycket, då blir det väl karma åt fel håll. Men jag tror faktiskt att de har varit riktigt heta och kommer få svårt att vara så dominanta som de har varit. Jag tror att de kanske är lite sämre nu faktiskt, säger hon till C More.

Sverige möter Nederländerna direkt i första matchen, på lördagen den 9 juli. Fyra dagar senare väntar Schweiz innan gruppspelet avslutas mot Ryssland den 17 juli.

Ryssland och Schweiz har Sverige de senaste åren mött i Algarve Cup, 2018 respektive 2019. Blågult slog Ryssland med 3–0 och Schweiz med 4–1 då.

– Det som är så häftigt med damfotbollen är att utvecklingen sker så otroligt fort. Lag som man förut tänkte att de här ska man vinna mot lätt, det finns ju inga så lätta matcher längre, säger Lindahl till C More.

”Helt okej”

Förbundskapten Peter Gerhardsson summerar lottningen som ”helt okej”.

– Det är tre lag som vi har stött på och spelat mot. I ett fall har de ju bytt tränare, vi får se hur de påverkar. Nederländerna är ett av de bästa lagen i världen, helt klart, så det blir en tuff match. Man vet aldrig om det är bra att möta dem först eller sist, nu har vi dem först och det får vi ta hand om, säger han.

Mot Schweiz och Ryssland kommer Sverige vara klar favorit.

– Många länder tar hela tiden steg uppåt och närmar sig övriga, men helt klart att vi har bra chans att vinna, säger Gerhardsson.

Sveriges grupp C spelas i Sheffield och Wigan & Leigh, på arenor där publikkapaciteten är 30 000 respektive 8 000.

Turneringens tuffaste getingbo ser ut att bli grupp B med Tyskland, Spanien, Danmark och Finland.

EM spelas 6–31 juli. Värdnationen spelar öppningsmatchen på Old Trafford i Manchester och finalen spelas på Wembley i London.