Henrik Lundqvist stannar ett tag i Sverige

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-05-27

New York Rangers Henrik Lundqvist stannar ett tag till i Sverige. Arkivbild.

NHL börjar förbereda sig för en sommar med slutspelsishockey, och presenterade på tisdagskvällen en plan för hur det ska se ut.

– Det är mycket kvar att komma överens om. Det är bara grunderna som är klara, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

New York Rangers målvakt är liksom många andra svenskar i den nordamerikanska ligan hemma i Sverige. Och där blir de kvar ett tag till, enligt honom, även om NHL hoppas att klubbarna kan återgå till träning i små grupper i juni.

– Med tanke på läget i New York så stannar jag hemma. Och det tror jag de flesta svenskar gör. Det finns bättre möjligheter här, säger han till SVT Sport.

"Allas situation olika"

Inte heller Torontos Rasmus Sandin lär korsa Atlanten i första taget.

– Allas situation är olika. Du måste vara i karantän oavsett. Rasmus har istid i Sverige och han tränar och åker skridskor där, så han kommer inte tillbaka nästa vecka eller så, säger Lewis Gross, som representerar svensken, till Toronto Sun.

Direkt till slutspel

NHL meddelade på tisdagen att tanken är att årets reguljära ligasäsong är över, och att man ger sig på ett speciellt slutspelsformat direkt. 24 lag gör upp om Stanley Cup, där åtta lag är direktkvalificerade till åttondelsfinal, och övriga 16 inleder en bäst av fem i sextondelsfinal.

Alla i spelarfacket var inte nöjda över förslaget. Alex Killorn i Tampa Bay var en av motståndarna.

– (Vi) kände inte att det var rättvist att vissa lag som antagligen inte hade nått slutspel skulle ha en chans att nå slutspelet i en bäst av fem-serie, säger han till The Athletic , och tillägger att laget också befarade att de som spelar sextondelsfinal är bättre förberedda.