Svenskt stjärnfall i EM: "Ett slag i trynet"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2022-01-24

Sveriges målvakt Andreas Palicka, bilden, har tillsammans med Felix Claar testat positivt för covid-19 och missar den avgörande EM-matchen mot Norge.

Lagom till frukosten åkte Sverige på två tunga smällar inför ödesmatchen mot Norge i handbolls-EM. Både lagkaptenen Andreas Palicka och Felix Claar har testat positivt för covid-19.

– Man får ett slag i trynet, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Det var kallt och bistert i Bratislava när Sverige höll sin pressträff utomhus inför tisdagskvällens avgörande match mot Norge. En passande inramning med tanke på de tunga besked som handbollslandslaget hade fått tidigare på dagen.

Testerna efter söndagskvällens match mot Tyskland innehöll två positiva svar – och både målvakten Andreas Palicka och mittnian Felix Claar sitter nu isolerade.

– Vad ska man säga? Man är ju beredd på det mesta men det är klart att det inte är en bra nyhet att få när man vaknar. Det är trist självklart, två viktiga spelare för oss. Det är bara trist, men så är det, säger Glenn Solberg.

– Det blir lite tryckt stämning när vi vaknar på morgonen och får besked om positiva tester. Man får ett slag i trynet, som vi säger på norska. Men sedan få man träna lite, äta lite, vila lite och ha lite möten. Och så vaknar vi upp i morgon och är fit for fight.

”Jättetungt”

Sverige har visserligen tre raka segrar i mellanrundan, men det har även Norge som hade favoritskapet på sina axlar redan innan Palicka och Claar försvann ur ekvationen. Nu talar ännu mer för norrmännen i mötet som blir helt avgörande för vilket av grannländerna tar sig till EM-semifinal.

– Jättetråkigt. Det är två spelare som har spelat jättemycket och Palicka är vår kapten, så det är jättetungt, säger målkungen och vänstersexan Hampus Wanne.

EM-turneringen i Ungern och Slovakien har stundtals känts farsartad, där snacket har handlat nästan lika mycket om corona som om handboll. En avgörande faktor för framgång har varit att hålla smittspridningen i truppen på en låg nivå. Sverige har inte varit bäst i klassen, men inte heller sämst. Nu har totalt fem svenska spelare testat positivt sedan EM startade.

Börjar bli härdad

Efter att ha levt med pandemin i snart två år menar Wanne att man som spelare börjar bli härdad, även om läget har blivit extremt nu när omikronvarianten av coronaviruset har visat sig vara extra smittsam.

– Man har hela tiden i bakhuvudet att det kan hända vem som helst, när som helst. Efter varje test vet man att det kan vara fem som ryker, eller en eller noll. Men det är klart att det här är tunga avbräck för oss, säger han.

Hos Sverige fanns det annars viss optimism efter matchen mot Polen i fredags, då inga spelare testade positivt och man hoppades ha lagt det värsta bakom sig.

– Det talar för att vi inte har någon eskalerande smittspridning i truppen, sade landslagsläkaren Susanne Hansson då.

Ersättare kallas in

Men i stället blev utfallet efter Tysklandsmatchen det sämsta hittills, med två spelare smittade på samma gång.

Mittnian Jonathan Edvardsson ansluter till truppen senare under måndagen och även högersexan Hampus Olsson, som inte ens var med i bruttotruppen inför EM, kallas in för att täcka upp om varken Daniel Pettersson eller Niclas Ekberg hinner lämna sin coronakarantän inför mötet med Norge.

Mittsexan Max Darj, som var den första spelaren att testa positivt under EM, fick komma ut ur sin isolering på söndagen och tar över Palickas roll som lagkapten mot Norge. Tobias Thulin, som gjorde en stark insats mellan stolparna mot Polen, lär få det tunga ansvaret att ersätta rutinerade Palicka i målet.

– Det är synd om ”Palle”, men nu blir det upp till mig och Peter (Johannesson) att fylla den luckan. Det blir inspirerande att få chansen att spela, säger Thulin.