Frida Karlsson firar jul på höghöjdsläger

Anders Hansson/TT

Publicerad 2021-10-28

Frida Karlsson stannar hemma från skidlandslagets höghöjdsläger i Val Senales. Men nu kommer beskedet att hon satsar på ett extra höghöjdsläger under jul.

– Jag stannar kvar efter tävlingarna i Davos och firar jul på hög höjd, säger hon mellan två pass på hemmaplan.

När landslagskompisarna åkte i väg på säsongens tredje höghöjdsläger, som nu pågår i Val Senales, stannade Frida Karlsson hemma.

Hon signalerar att det är ett medvetet val, utan inslag av skada eller sjukdom:

– Jag hade två planer. Ett höghöjdsläger eller ett Sverigealternativ med inslag av intensiv träning. Valet blev Sverigealternativet eftersom var bäst för mig, säger Frida Karlsson.

Hon har noterat att hennes beslut väckt debatt, främst från skidexperter i Norge, som ifrågasätter varför hon inte är på hög höjd.

”Frisk och skadefri”

Frida Karlsson svarar bestämt:

– Jag bryr mig inte ett skit om dem. Jag vet varför jag stannar hemma och vad de tycker om det bryr jag mig inte om.

Hon betonar att hon är frisk och skadefri. Träningen sker enligt plan.

Samtidigt är faktum att hon missade delar av höghöjdslägret i Font Romeu och nu i Val Senales. Två viktiga förberedelser inför OS i Peking i februari som avgörs på hög höjd.

– Jag är lugn och känner inte att jag tappat någonting. Jag vet hur man ska acklimatisera sig på hög höjd och jag kommer till hög höjd några vändor till i vinter, säger Frida.

Läger med Andersson

Hon tänker bland annat på det extra höghöjdsläger som bland annat hon och Ebba Andersson kommer att vara på i december.

Efter tävlingarna i Davos, stannar de på orten över jul och ansluter till laget lagom till Tour de Ski.

– Det är planen och det ser bra ut, säger Frida Karlsson som inte vet om sambon och herrhoppet William Poromaa också blir med på lägret över jul.

– Jag vet inte om han stannar över jul eller om han åker hem någon dag innan. Han kommer i alla fall inte åka Tour de Ski, vilket jag kommer att göra, säger Frida Karlsson.