Alla svenska ryttare med i kampen om medaljer

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2021-08-03

Det första hindret passerades.

Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann rider hoppfinalen.

– Inget är vunnet än. En ny dag väntar och allt kan hända, men det kändes jättebra, säger Fredricson.

Samtliga tre svenska ekipage klarade kvalomgången på Baji Koen-stadion utan minsta missöden.

Det såg till och med väldigt övertygande ut. Nästan så att Fredricson inte vill säga för mycket positivt om hans och 17-årige valacken All Ins 85,83 sekunder på banan.

Det gör han ändå.

– Det är alltid farligt att säga att det känns som om man är i bra form. Det är en ny dag i morgon och så vidare... men jag tycker att han hoppar strålande i dag. Helt fantastiskt.

”Jag är supernöjd”

– Han är mjuk och bra i kroppen, han vänder igenom bra och brukar sin teknik. Han var koncentrerad och ridbar och vi fick en väldigt bra runda. Jag är supernöjd, säger Fredricson.

OS-silverduon från Rio de Janeiro tycks ha hittat helt rätt i förberedelserna och detsamma gäller Baryard Johnsson och von Eckermann – även om den senare fick vänta på finalbeskedet.

Ritten på King Edward utstrålade stabilitet, men tiden var något långsam. Von Eckermann behövde följa flera ryttares färd innan han kunde konstatera att han fanns bland de 30 i finalomgången.

– Det var perfekt från första till sista hindret, precis så som jag ville. Jag kan inte önska mig något annat. Hästen var så bra som jag hade hoppats, en fantastisk känsla. Jag kände mig så lugn, säger von Eckermann.

Vild Indiana

Baryard Johnsson fick tygla Indiana, det egensinniga stoet som gärna trilskas med sin ryttare.

– Hon var rädd spänd på uppvärmningen och rätt vild därute. Det viktiga var att komma igång bra. Det gjorde vi. Det blev lite hej och hå, men felfria var vi och hon gjorde verkligen allt för att vara felfri och det var huvudsaken.

En vild Indiana är en bra Indiana, menar Baryard Johnsson.

– Jag vet att hon är i form när hon är vild, så det är upp till mig. Det blev inte helt optimalt men hon löste det ändå. Hon brukar bli svårare för varje runda. Nu fick jag vakna och då är vi båda på hugget, säger hon.

Mycket tuffare finalbana

Hela 25 ekipage var felfria i kvalet. Banbyggaren Santiago Varela lär höja svårighetsgraden med flera snäpp i finalen, som avgörs i en grundomgång med omhoppning.

– Absolut. Han har så många bra ryttare och hästar här. Han vill inte ha 25 till omhoppningen utan... jag vet inte, men tre till tolv. Jag trodde nog att det skulle vara lite svårare i dag, men det var definitivt inte lätt, säger Fredricson.

– Det kommer att bli jättetufft. Han kommer inte att vilja ha många felfria och det lär bli väldigt tufft, säger Baryard Johnsson.

– Bredare, högre och intressant, säger von Eckermann.

Guerdat missade finalen

Flera meriterade ryttare stupade i kvalet, bland dem Steve Guerdat, OS-vinnare 2012 och länge världsetta. Samtliga amerikaner – Kent Farrington, Laura Kraut och Jessica Springsteen – har gjort sitt individuellt.

Starkare ryttare som britterna Ben Maher och Scott Brash, schweizaren Martin Fuchs samt tysken och världsettan Daniel Deusser tog sig vidare.

Finalen börjar 12.00, svensk tid, på onsdagen. Henrik von Eckermann är först ut av svenskarna, med startnummer 10. Baryard Johnsson rider som nummer 15 och Fredricson som 21:a.