Duplantis: Inte i form för nytt världsrekord

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-07-05

I vintras var Armand Duplantis närmast ostoppbar med världsrekord på världsrekord.

Men nästa kan dröja efter en vår utan tävlingar – åtminstone om man ska tro stavhopparen själv.

– Jag vill såklart testa på världsrekordet igen, men jag är inte i den formen just nu, säger han.

Sedan friidrotten lades på is till följd av coronapandemin i mars har Armand Duplantis bara tävlat vid två tillfällen – båda gångerna har han tagit hem segern med god marginal. I juni hoppade han 5,86 i Oslo och på Ullevi i helgen slog 20-åringen arenarekordet när han hoppade 5,94 meter – ett hopp som också innebär världsårsbästa utomhus i år.

Men det är fortfarande långt från nivåerna svensk-amerikanen var på i februari, då han satte dubbla världsrekord i stavhopp på 6,17 och 6,18. Under våren har Duplantis inte kunnat tävla eller ens träna på samma sätt. Inte blir det bättre av att läktarna dessutom gapar tomma och det enda som hörs från arenan är idrottarna själva.

– Det är svårare att prestera då eftersom du har mindre adrenalin och är mindre taggad. Med publik hade jag kunnat hoppa högre än jag gjorde i dag, säger Duplantis i samband med stavhoppstävlingen i Göteborg den 4 juli.

"Konstiga månader"

TT: Tror du att du kan nå samma nivåer som i februari?

– Jag tror att jag måste vara betydligt bättre än jag var under inomhussäsongen för att kunna slå världsrekordet utomhus utan publik. Det är svårare nu, så är det bara, säger han.

Mindre än ett halvår har gått sedan den där formtoppen, men inte mycket har varit sig likt under våren.

– Det har varit ett par konstiga månader. Ena dag är man på toppen av världen och känner: ge mig OS redan nu så vinner jag. Nästa är allt inställt och man har ingenting att sikta mot.

Inget mål

Under sommaren har idrotter som fotboll, tennis, formel-1 och friidrott så smått dragit i gång. Trots det råder fortfarande stor osäkerhet kring var friidrottssäsongen ska ta vägen där bland annat två Diamond League-tävlingar i september och oktober redan ställts in.

– Det är tufft. För första gången någonsin vet jag inte vad jag vill ha ut av en säsong för jag vet inte hur säsongen kommer att se ut. Det är något jag och mina föräldrar måste lista ut för jag måste ha något att sträva efter, säger Armand Duplantis som nästa gång tävlar i Karlstad den 8 juli.

Trots ovissheten menar 20-åringen att han försöker ha ett positivt synsätt och anpassa sig efter den rådande situationen. Han försöker att försöka undvika smittspridning för att hålla sig själv och de i hans närhet friska. Samtidigt har våren gett värdefull tid hemma i Louisiana, USA, med familj och vänner.

– Mentalt har jag varit på ett bra ställe, men som idrottare är jag inte i samma form, säger han.

Följ ämnen i artikeln