Kindberg i rätten – vill frias helt

Publicerad 2021-09-07

Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg (th) med sin försvarsadvokat Olle Kullinger i november 2019, då tingsrätten dömt honom till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet i november 2019.

Tingsrätten dömde Daniel Kindberg till tre års fängelse, näringsförbud och mångmiljonbelopp i skadestånd. Nu har förhandlingen i hovrätten inletts och Östersunds FK:s förre ordförande tror på en annan utgång.

– För att det uppenbarligen är fel, sade han på väg in till förhandlingen.

Nästan två år efter att tingsrätten dömde Daniel Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet har förhandlingen i hovrätten nu inletts.

Flera medier är på plats vid Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall och när Daniel Kindberg anlände tillsammans med sin försvarare fick han frågan om hur han känner inför att han riskerar att dömas till fängelse.

– Det har jag ju varit dömd till i över ett år, så det är väl ingenting att oroa sig för, sade Kindberg.

Åklagare Niklas Jeppsson, som biträds av åklagare Andreas Bogseth, yrkar på att hovrätten ska döma de tilltalade även för de delar av åtalet som tingsrätten friade dem från.

– Vi yrkar att hovrätten dömer till ett längre fängelsestraff än tingsrätten bestämt och näringsförbud i sju år, säger Niklas Jeppsson.

Vill frias

Daniel Kindbergs yrkanden, som framförs av hans försvarare Olle Kullinger, är att han helt ska frias.

– Vi yrkar att rätten ogillar åtalet i dess helhet. Samt att hovrätten ogillar Östersundshems och Fältjägarnes skadeståndsanspråk, säger Olle Kullinger.

Kindberg yrkar också att han inte ska dömas till näringsförbud och att rätten under alla förhållanden dömer honom till ett mildare straff.

Av tingsrätten dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han befanns skyldig till att tillsammans med en anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå genom luftfakturor ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där Daniel Kindberg då var vd. Pengarna hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

Till förhandlingen som nu inletts har både åklagarsidan och försvaret kallat några nya vittnen som kommer att höras i hovrätten.

– Jag har också åberopat ett antal nya handlingar som bevisning. Så i vissa delar kommer det att vara lite nytt, men mestadels är det samma som tingsrätten, sade åklagare Niklas Jeppsson till TT inför hovrättsförhandlingen.

Saknade inspelningar

Alla personer kommer att höras på nytt i hovrätten, eftersom det på grund av teknikhaveri saknas inspelningar av förhören i tingsrätten. Detta blir delvis ett dilemma eftersom en av de dömda, som i media har kallats Peabmannen, avled tidigare i år.

– Det förändrar processen lite grann. Dels mina yrkanden, men det förändrar också att vi inte kan höra den personen i rätten. Hovrätten har tagit beslut om att delar av de polisförhör som har hållits med honom ska kunna läsas upp vid förhandlingen, så att man ska få in i processen vad han har sagt tidigare, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Förhören med Daniel Kindberg ska hållas den 21 och 22 september.

Förhandlingarna i Hovrätten planeras pågå i 15 dagar och avslutas tidigast den 7 oktober.

Följ ämnen i artikeln