Stor guide: allt inför allsvenskan

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2021-04-09

Anders Christiansens Malmö FF är favoriter till ett nytt SM-guld. Arkivbild.

Väntan är över. Allsvenskan är tillbaka. Här är allt du vill och behöver veta inför premiärhelgen.

Vilka möts i första omgången?

Lördag 10/4: Malmö FF–Hammarby (15.00) och Örebro–IFK Göteborg (17.30).

Söndag 11/4: Halmstad–Häcken, Mjällby–Varberg (15.00), Elfsborg–Djurgården och IFK Norrköping–Sirius (17.30).

Måndag 12/4: AIK–Degerfors och Kalmar–Östersund (19.00).

Vilka är guldfavoriter?

Malmö FF har den på pappret bredaste och bästa truppen – och har dessutom den överlägset bästa ekonomin till att förstärka om så behövs.

Visserligen har regerande mästarlaget tappat nyttige Isaac Kiese Thelin, som nu spelar i Kasimpasa, men värvningen av kroaten Antonio Colak ska se till att fylla den luckan i startelvan. Sedan har de även plockat in den kvicka serbiske yttern Veljko Birmancevic. Spelare som gör den redan starka allsvenska truppen – som består av stjärnor som Anel Ahmedhodzic, Anders Christiansen, Ola Toivonen med flera – ännu slagkraftigare.

Vilka utmanar i toppen?

MFF:s Toivonen säger till Sydsvenskan att klubbens stora utmanare är "mättnadskänslan". Men det finns så klart klubbar som kan vara en del av guldjakten.

Djurgården, SM-vinnaren 2019, slutade fyra i fjol, har bytt ut stora delar av truppen och tränarduon Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand ser ut att ha fått till ett fungerande lag med Magnus Eriksson i en ny roll och Edward Chilufyas extra träning efter förra säsongen har resulterat i en stark försäsong.

IFK Norrköpings offensiv kan vara allsvenskans bästa? Frågan är bara om nye tränaren Rikard Norling får till balansen mellan offensiven och defensiven, och lyckas han där då kommer Sead Haksabanovic & Co vara med och slåss om guldet.

Hammarby har fått in spets i Astrit Selmani och David Accam och förstärkt försvarslinjen med islänningen Jón Gudni Fjóluson. Bra spelare till en redan bra trupp som tränaren Stefan Billborn har till sitt förfogande.

Häcken slutade i fjol trea. Den här säsongen har tränaren en betydligt starkare trupp, som bland annat består av nyförvärven Alexander Jeremejeff och Martin Olsson.

AIK har ett namnkunnig lag med EM-aktuella Mikael Lustig och Sebastian Larsson som toppar.

IFK Göteborg satsar på gamla kamrater. Sedan tidigare är Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom hemma, och i sommar kommer Marcus Berg och Oscar Wendt. Dessutom finns den slovakiske världsstjärnan Marek Hamsík i laget.

Vilka åker ur?

Östersund tippas i botten av i princip varenda expert. Klubbar som Degerfors, Varberg, Kalmar FF och Sirius väntas också få det jobbigt.

Vilka blir årets överraskning?

Mjällby imponerade stort förra säsongen och slutade femma. Kanske kan nykomlingen Halmstad stå för en liknande insats i år. I truppen finns en fin mix mellan talanger som Emil Tot Wikström och rutinerade rävar likt Dusan Djuric.

Vilka stora profiler finns det?

I serien i år spelar svenska landslagsmän som Mikael Lustig och Sebastian Larsson (båda i AIK) och dessutom återfinns välkända namn som Sead Haksabanovic (Norrköping), Ola Toivonen och Anders Christiansen (Malmö FF), samt Magnus Eriksson (Djurgården) i vår kära allsvenska. Men ingen slår IFK Göteborgs nyförvärv Marek Hamsík. Den slovakiska 33-åringen har gjort över 400 matcher för Napoli och ansågs för bara några år sedan vara en av världens bästa mittfältare. Om Hamsík bara kommer i närheten av sin fulla kapacitet har han ett spel i sig som ingen annan i ligan kan matcha.

Vem får sitt stora genombrott?

Dennis Collander i Örebro spås en lysande framtid, i Kalmar finns spännande Isak Jansson, Elfsborg hoppas mycket på Jacob Ondrejka och i AIK flyger Eric Kahl fram längst vänsterkanten. Men frågan är om inte Hammarbys Akinkunmi Amoo ändå är den som sticker ut mest. Den 18-årige yttern har imponerat stort på försäsongen, med bland annat fyra mål på sex matcher i svenska cupen.

När får publiken komma tillbaka?

Ingen vet. En match i fjol hade publik, Falkenbergs hemmamöte med Djurgården, men när allsvenskan nu kickar igång igen är läktarna fortsatt stängda på grund av coronapandemin. Klubbarna säger sig kunna släppa in supportrar på ett smittsäkert sätt, men än så länge delar inte regeringen och Folkhälsomyndigheten den uppfattningen. Det är upplagt för en lång och utdragen strid om publiken.

Ekonomiskt klarade klubbarna förra säsongen bra; 13 av 16 lag visade upp positiva resultat när det var dags för bokslut. Men den stora frågan är hur de kommer att klara av ytterligare en säsong utan eller med lite publik.

Vilken spännande kuriosa finns?

Det här är den 97:e säsongen av fotbollsallsvenskan för herrar. Malmö FF har både flest seriesegrar (24) och flest SM-guld (21). Klassiska Degerfors är tillbaka i finrummet för första gången sedan 1997. I år spelar fem av lagen sina hemmamatcher på naturgräs, tre lag har hybridgräs (en blandning mellan riktigt gräs och konstgräs) som underlag, medan övriga åtta lag spelar på konstgräs.

Följ ämnen i artikeln