Mästarnas hopp: En 20-årig ”Danielson light”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alexander Abrahamsson under Djurgårdens träning på Kaknäs idrottsanläggning.

Djurgårdens lagkapten Jesper Karlström kallar honom en lightversion av Marcus Danielson.

Ska en 20-åring med noll allsvenska matcher i benen bli den som fyller tomrummet efter allsvenskan bästa spelare?

– Om man inte vet vem jag är nu, av förståeliga skäl, så kommer man förmodligen göra det efter säsongen, säger Alexander Abrahamsson.

Regerande mästarlaget ryktas ha haft 50 miljoner skäl att sälja Marcus Danielson till kinesiska Dalian i februari. Men den ekonomiska vinningen gick naturligtvis hand i hand med ett sportsligt tapp, och Danielson, fjolårets mest värdefulla spelare i fotbollsallsvenskan, var själva sinnebilden för Djurgårdens framgångsrika 2019.

Någon ersättare har man inte tagit in, men kanske finns han redan i laget.

Alexander Abrahamsson, 20, flyttades upp i A-laget inför förra säsongen men har fortfarande inte fått någon speltid i allsvenskan. Nu är han en av bara tre mittbackar i laget – Jacob Une Larsson och Erik Berg är de övriga två – och känner sig redo att göra allsvensk debut redan i premiären borta mot Sirius på söndagen.

– Om jag håller på träning mot några av Sveriges absolut bästa spelare så finns det ingenting som säger att jag inte skulle göra det på match. Att du ser att du håller i duellspel mot spelare som (Emir) Kujovic, och att du hinner med att komma in på kropp på spelare som Kalle (Holmberg). Att du verkligen känner att du hinner med och att du kan störa dem och vinna boll, där har jag hittat en trygghet, säger Abrahamsson.

"Det är kvalitet"

Den av coronapandemin framskjutna seriestarten har på ett sätt varit en lyckträff. Det har gett honom gott om tid att komma tillbaka efter den meniskskada som tvingade honom till operation tidigare i år.

Och lagkamraterna imponeras av det de ser på träning.

– Det är kvalitet. Om han skulle spela från start på söndag så skulle jag vara hur lugn och trygg som helst med det. Jag tror jättemycket på honom. Han är väldigt bra, säger Jesper Karlström.

Karlström är ny lagkapten efter Marcus Danielson, och ser mycket av just den tidigare mittbacksgeneralen i 20-åriga Abrahamsson.

– Han är snabb, stor, stark – det är inte många som vinner en duell mot honom. Och så är han lugn med bollen, bra med både höger och vänster fot. Jag skulle säga att det är en liten ”Mackan” Danielson light.

Ser likheter

Alexander Abrahamsson erkänner att han har inspirerats mycket av Danielsons sätt att spela.

– Vi har många likheter som spelare och jag är oerhört tacksam över att ha fått träna med en sådan spelare varje vecka, säger Abrahamsson.

– Det är ett oerhört stort hål att fylla när man tappar en sådan spelare, person och lagkapten. Men både Erik och Une är otroliga spelare och jag ska försöka visa i år att jag också har kvaliteter som räcker till.

Inför allsvenskan 2020 är det nog få utanför den närmsta kretsen som har koll på Alexander Abrahamsson från Uppsala. Efter säsongen kommer det vara fler, säger han.

– Det här året ska jag visa vad jag är för typ av fotbollsspelare och bidra med mina kvaliteter. Jag är inte bara här för att fylla ut eller för att bara spela om det behövs.

– Jag tror att det är ganska många som kommer att få upp ögonen för mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE