Piteå bröt serieledarens segersvit: "Trist"

Joakim Nordlund/TT

Publicerad 2020-07-15

Linköpings Orji Ebere, vänster, och Piteås Julia Karlernäs, mitten, var två av 2–2-matchens förgrundsfigurer.

Linköping har övertygat i inledningen av damallsvenskan. Men borta mot Piteå tappade serieledaren poäng för första gången den här säsongen.

Hemmalagets Julia Karlernäs kvitterade sent till 2–2 och såg till att bryta segersviten.

– Klart det är trist, säger LFC:s målvakt Cajsa Andersson.

Linköping kom till Piteå som serieledare med tre raka vinster i bagaget. Det såg länge ut som att Linköping också skulle ta en fjärde seger sedan nigerianska stjärnanfallaren Orji Ebere som visat klass med två mål fram till en 2–1-ledning för bortalaget i den andra halvleken.

– Hon är en riktig striker och hon kan göra mål på många olika sätt. Hon kan både springa i djupled och ta löpningar i boxen där hon också kan använda huvudet, säger Linköpingsmålvakten Cajsa Andersson.

I år vaktar Andersson målet i Linköping. De senaste två säsongerna har hon varit Piteås keeper.

– Det är klart att det är lite speciellt att möta gamla kompisar. Jag har många positiva minnen från den här arenan, säger hon.

I den 87:e matchminuten släppte Andersson sedan in en straff som tabelltrean Piteås kapten Julia Karlenäs förvaltade på bästa sätt och matchen slutade 2–2. Linköpings första poängtapp i damallsvenskan den här säsongen.

"Imponerande"

– Imponerande att vi lyckas komma tillbaka och inleda andra halvlek på det sättet, säger Piteåtränaren Stellan Carlsson.

Bortalaget hade tidigare i matchen tagit ledningen i första halvleks sista minut efter en hörna. Orji Ebere hade kastat sig fram fått huvudet på bollen som gick via ribbans underkant och vidare in i mål. En delikat språngnick som förde tankarna till tidigare världsspelare som Henrik Larsson och Robin van Persie.

– Ett fantastiskt fint fotbollsmål och väldigt skönt att få ta ledningen där i slutet av halvleken, säger Linköpingsmålvakten.

Snabb kvittering

Tre minuter in i andra halvlek kvitterade hemmalaget till 1–1 sedan Linköpingsmålvakten Kajsa Andersson varit ute på en mindre lyckad räd i straffområdet. Piteås Nina Jakobsson satte en trygg bredsida mot målet. Andersson som då var överspelad hann i kapp bollen på mållinjen men var inte i stånd att peta ut den.

– Det målet får jag ta på mig. Jag ska ha den bollen, säger hon besviket.

I stället blev det hemmajubel där målgöraren Jakobsson var gladast av alla.

Den gängliga Piteåanfallaren var sedan ytterst nära att utöka till 2–1 några minuter senare efter fint samspel med inhopparen Fernanda Da Silva. Jakobsson rundade sin spelare och fick in en blandning mellan skott och passning längs förlängda mållinjen men Linköpingskaptenen Emma Lennartsson lyckades få en tå på bollen.

I stället hittade norskan Frida Leonhardsen Maanum rätt med en mycket fin passning som skar mellan två Piteåspelare. Det var upphovet till Linköpings 2–1-mål där Orji Ebere var sist på bollen, alltså nigerianskans andra mål för dagen.

Besviken

– Hon kommer att bli viktig för oss den här säsongen. Så skönt att se bollen gå in där. Vi var värda det målet, säger Cajsa Andersson.

Något hattrick blev det aldrig tal om eftersom Ebere byttes ut när 20 minuter av ordinarie tid återstod. Hennes två mål såg länge ut att räcka till en ny seger Piteå kvitterade sedan till 2–2 genom Julia Karlernäs straff.

– Klart det är trist att tappa segern där. Domaren anser att det är straff men jag tycker inte det, säger Andersson.

Topplagen fick därmed varsin poäng och Piteås fina svit fortsätter. Norrbottenslaget har inte förlorat mot Linköping på de senaste sex matcherna.