Sverigeettan om US Open: "Jag är orolig"

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-07-15

Rebecca Peterson gjorde comeback i sommartourtävlingen i Falkenberg förra veckan. Arkivbild.

Många tennisstjärnor är bekymrade över att resa till ett hårt pandemidrabbat USA och spela US Open.

Rebecca Peterson är en av dem.

– Jag är orolig om jag ska vara helt ärlig, säger Sverigeettan.

– Det är kanske inte säkert att jag kan ta med min pappa som tränare och om något händer, kommer det att lösa sig då? Det finns flera saker som gör att jag känner mig obekväm, fortsätter hon.

Samtidigt är Peterson inställd på att vara på plats när årets andra grand slam-turnering drar i gång på Flushing Meadows i New York i slutet av augusti.

– Det är klart jag vill spela och jag kommer att åka dit. Om jag åker själv eller inte får vi se.

TT: Hur tänker du som idrottare kring pandemin?

– Jag försöker ta mitt ansvar. Det är det jag kan göra. Sedan tror jag nog att arrangörerna gör sitt bästa för att alla ska känna sig bekväma och att allt fungerar.

Rätt och fel

44-rankade Rebecca Peterson är inte ensam om sin oro över läget i USA. Landet har drabbats av coronapandemin hårdare än något annat land, med över 136 000 dödsfall. Bara i storstaden New York har över 32 000 personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19.

Trots det gav delstatens guvernör Andrew Cuomo i mitten av juni klartecken för US Open. Särskilda åtgärder införs för att minska smittspridning, bland annat släpps det inte in någon publik och det finns begränsningar för hur många tränare och andra resurspersoner spelarna får ta med sig till turneringen.

Men damernas världsetta Ashleigh Barty har uttryckt tveksamhet till att delta. Precis som herrstjärnorna Rafael Nadal och Novak Djokovic.

Djokovic har fått skarp kritik efter att han i juni arrangerade en uppvisningsturnering i Serbien och Kroatien där fyra spelare smittades av coronaviruset.

– Jag tycker att det var både rätt och fel. Jag förstår att folk vill spela, men hälsomässigt var det kanske inte det smartaste, säger Rebecca Peterson om den utskällda turneringen.

Nytt extrajobb

I helgen vann 24-åringen sommartourtävlingen i Falkenberg – hennes första turnering på drygt fyra månader efter en vår utan tävlingsmatcher.

För Rebecca Peterson har en efterhängsen ryggskada dessutom hållit henne borta från träningsplanen i långa perioder.

I stället har hon tillbringat sin tid i gymmet – och på sitt nya extrajobb i Kista, norr om Stockholm.

– Jag har jobbat några dagar i veckan i receptionen på Klövern padelcenter. Jag har aldrig haft ett jobb utanför tennisen förut så det är kul att göra något annat och lära mig nya saker. Man får lite andra perspektiv, säger hon.

I början av augusti startar damernas WTA-tour igen efter det drygt fyra månader långa coronauppehållet. Comebacktävlingen spelas i italienska Palermo och Peterson siktar på att vara med.

Följ ämnen i artikeln