Desperata nödropet från pappan i Syrien: ”Vi är helt bortglömda”

Uppdaterad 2023-02-19 | Publicerad 2023-02-14

Befolkningen i nordvästra Syrien vittnar om hur de behövt gräva fram anhöriga med sina egna händer.

Hjälpen från omvärlden har dröjt – och det som nu kommer in räcker inte till alla.

– Vi är många som behöver hjälp. Det finns föräldralösa barn, det finns andra barn. Vi är människor som behöver mat, säger mamman Raeefa Breemo.

I den syriska staden Sarmada, nära den Turkiska gränsen, fortsätter privatpersoner mot alla odds att leta efter överlevande. Trots att det gått en dryg vecka sedan jordbävningen har professionella räddningsstyrkor ännu inte nått fram till alla städer. Abdel-Monem Qassem al-Razouq har tillsammans med andra sökt på egen hand. Han vet att han har förlorat 13 släktingar – hittills.

– Ingen bryr sig om oss här. Vi får ingen hjälp från Turkiet och ingen hjälp från syriska regimen. Vi är övergivna, säger Abdel-Monem Qassem al-Razouq.

År 2020 flydde han med sin familj till Sarmada efter strider i hemstaden Saraqeb. Tillsammans med sin familj och sina systrars familjer bodde han i det flerfamiljshus som nu kollapsat. Här dog två av hans systrar och alla deras barn. Abdel-Monem och hans familj lyckades ta sig ut.

– Det finns minnen här. Jag ser min systers klänning och hennes sons kläder. Deras doft är här. När allt så småningom tas bort kommer jag inte att komma tillbaka hit, säger han.

Abdel-Monem visar en av systrarnas bilar, som även den blivit krossad i jordbävningen. I Aleppo en bit bort finns hjälporganisationer med akut humanitär hjälp på plats, men det räcker långt ifrån till alla.

– Hela världen sviker Syrien och det syriska folket. När förödelsen sker på andra håll i världen samlas alla människor för att rädda de som drabbats. Men här, det är ingen som bryr sig, säger han.

Abdel-Monem Qassem al-Razouq tittar på resterna av det flerfamiljshus som hans systrar och deras familjer bodde i. Ingen av dem överlevde.

”Finns inte tillräckligt”

Småbarnsmamman Raeefa Breemo i den hårt drabbade staden Latakia är en av de som vet hur det är att behöva kämpa för att få tag på hjälp.

– Hjälp finns i flyktingläger, men vi som inte kommer in där får ingenting. Vi har också drabbats, inte bara de som får plats i lägren. Nästan alla har påverkats. Vi behöver hjälp! Vi behöver äta, dricka och överleva, säger hon.

Raeefa säger att hon själv inte hittade något att äta de första dagarna efter jordbävningen. Hennes fokus har varit att hitta mat till sina barn. Ett av dem har en funktionsnedsättning.

– Jag fick komma tillbaka två, tre gånger för att få hjälp och jag skäms över att behöva göra det. Att behöva be om hjälp, säger Raeefa Breemo.

Hennes familj kan bo kvar i en del av sin lägenhet, även om alla fönster och en stor del av lägenheten är svårt skadad. Det finns inget sätt att skydda sig från kylan utifrån.

Den humanitära hjälpen som nått fram till Syrien räcker inte till alla. Raeefa Breemo i Latakia fick leta efter hjälp till sin familj i flera dagar.

Nya hoppet

Stora delar av nordvästra Syrien kontrolleras inte av Assadregimen utan där har civilbefolkningen varit helt beroende av hjälp från räddningsstyrkan Vita hjälmarnas volontärer. Miljontals människor i området beräknas ha drabbats av jordbävningen och hur många som dött är fortfarande inte känt. Under måndagskvällen kom FN och Syriens president Bashar al-Assad överens om att öppna två gränsövergångar från Turkiet för humanitär hjälp till nordvästra Syrien.

Småbarnspappan Zakaria Mustafa Dabe är en av de som vädjar om hjälp.

– Mitt hus förstördes svårt i ett luftangrepp i kriget. Jag behövde använda alla mina besparingar för att bygga upp det, och nu kom jordbävningen och förstörde det. Vi kan inte leva i huset längre.

Småbarnspappan Zakaria Mustafa Dabe berättar att familjens hus förstördes i jordbävningen. Nu är de hemlösa.