Tvåbarnsmamma dog – två polisanställda åtalas

Serverades öl med amfetamin på fest

Publicerad:
Uppdaterad:

SENASTE NYTT

Tvåbarnsmamman trodde hon drack en vanlig öl – men i flaskan fanns ett dödligt ämne.

Flaskan, med amfetaminolja, hade lämnats in hos polisen men togs aldrig om hand.

Nu åtalas en polisanställd och en narkotikapolis i Stockholm för grovt tjänstefel.

Kvinnan dog på Södersjukhuset i Stockholm. (Arkivbild)
Foto: Jessica Gow/TT
Kvinnan dog på Södersjukhuset i Stockholm. (Arkivbild)

I augusti 2020 var en tvåbarnsmamma på en fest i Brandbergen i Haninge. Kvinnan blev bjuden på något som hon trodde var öl, men efter bara en klunk spottade hon ut drycken.

Det visade sig senare att innehållet i flaskan bestod av amfetaminbas, ett förstadium till amfetamin.

Kvinnan förlorade snabbt medvetandet och lades i respirator på Södersjukhuset i Stockholm. Men två dagar senare konstaterade läkarna att tvåbarnsmamman saknade hjärnaktivitet, och hon dödförklarades.

Nu åtalas en polisanställd och en narkotikapolis för grovt tjänstefel efter kvinnans död.

Kastade flaskan i soporna

Enligt åtalet ska flaskan som hon drack ur, plus ytterligen en ölflaska, under våren 2020 ha lämnats in till Handens polisstation i Haninge utanför Stockholm.

Den polisanställda personen som nu åtalats ska ha låtit flaskan stå kvar i receptionen, och senare kastades den i en soptunna. En städare på polisstationen ska då ha hittat flaskan och tagit med den hem. Städaren lämnade i sin tur flaskan till en anhörig – som tog med den till festen i Brandbergen, där tvåbarnsmamman var.

De båda ölflaskorna har senare kunnat kopplas till en händelse i maj 2020, då den nu åtalade narkotikapolisen deltog vid ett tillslag i Nacka och Haninge. Vid tillslaget hittade polisen ett större parti amfetaminolja.

Narkotikapolisen åtalas för att han, trots att han visste att flaskorna lämnats in till Handens polisstation, inte sett till att flaskorna togs med i den senare utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE