Norwegian stoppar långflygningar från Sverige

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Christoffer Nilsson

Norwegian

Thailandsresorna flög inte riktigt.

Nu slopar Norwegian alla långflygningar från Sverige.

– Skandinavien är inte tillräckligt stort, säger Matthew Wood på Norwegian.

Norwegian ställer in samtliga långflygningar till Thailand och USA från Sverige, uppger flygbolaget i ett pressmeddelande. Orsaken är dålig lönsamhet och beslutet gäller från 29 mars 2020.

Även långdistanslinjerna från Köpenhamn till USA och Thailand avvecklas. Men flygen från Oslo till USA kommer att fortsätta.

”Som ett led i Norwegians strategi om att gå från tillväxt till lönsamhet genomför bolaget flera förändringar i långdistansverksamheten”, står det i pressmeddelandet.

– Skandinavien är inte tillräckligt stort för att upprätthålla interkontinentala flygningar från Stockholm, Köpenhamn och Oslo, säger Norwegians kommersiella chef Matthew Wood i pressmeddelandet.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Negativt för miljön

Enligt reseexperten Lottie Knutson är beslutet negativt för svenskt flyg.

– Det är ett bakslag för branschen och resenärerna. Dessutom är det beklagligt ur ett miljöperspektiv eftersom Norwegian flyger med nya och bränsleeffektiva flygplan. Risken är överhängande att en annan aktör med mindre bränsleeffektiva plan och en äldre flotta kliver in i vakuumet som uppstår, säger hon.

Lottie Knutson menar även att inställda direktlinjer innebär fler resor med flygbyten, vilket är sämre ur ett klimatperspektiv.

Det är dock inte alla som håller med om att beslutet är negativt för miljön. ”Seger! Flygskatt och flygdebatt får effekt!” skrev Lorentz Tovatt (MP) på Twitter efter beslutet.

Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef vid Norwegian, är bristande intresse för flyget från svenska politiker en av anledningarna till avvecklingarna.

– Det finns tyvärr dessutom bristande intresse bland svenska politiker att Sverige ska ha ett brett utbud av långdistanslinjer och det i kombination med höga avgifter och skatter underlättar inte direkt.

Resenärer drabbas av beslutet

De resenärer som har bokat en resa till Thailand eller USA med avgång efter 29 mars kommer att erbjudas återbetalning eller ombokning. Men enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson är dessa resenärer inte många.

– Vi tycker självklart att det är jättetråkigt att inte kunna erbjuda direktlinjer till långväga destinationer från och med nästa sommar från Stockholm men man kommer fortfarande att kunna flyga interkontinentalt med Norwegian via Oslo eller London – dit vi har flera dagliga avgångar, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Norwegian kommer att flytta kapacitet till andra delar i Europa där de ser en större efterfrågan, bland annat till storstäder som Barcelona och Paris där antalet avgångar kommer att öka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Norwegian

LÄS VIDARE

”Får vi pengarna tillbaka för vår hyrda fjällstuga?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Norwegian

Resor

MER OM RESA

Lista: Här är vårens nya flygrutter

Då börjar flygbolaget ta betalt för kabinväskan

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden