Semester i Skåne

PIldammsparken i Malmö.
PIldammsparken i Malmö.

I Skåne finns något som kan passa alla – från fantastiska stränder, naturnära vandringsleder och lugna span till spännande museum och storstadspuls i Malmö.

Här är våra bästa tips inför semestern i landets allra sydligaste spets.

Boende i Skåne

 • Hotell i Skåne
  Om du vill bo centralt i Malmö men ändå vara nära havet kan Havshotellet vara något för dig. Detta ligger 50 meter från havet och precis vid Limhamns småbåtshamn. Från vissa av rummen kan du se Öresundsbron. Till centrala Malmö är det en 15 minuters bilresa.
  15 kilometer söder om Helsingborg hittar du Örenäs Slott. Här har du utsikt över Öresund och Ven. På slottet finns det ett hotell med nästan 100 rum, en restaurang och utomhuspool. Detta boende passar perfekt om du vill lyxa till det lite extra på semestern.
 • Spa i Skåne   
  En riktig sommarstad i Sverige är Båstad. Här kan du checka in på Hotell Skansen. Hotellet ligger vid havet och på spaavdelningen hittar du bland annat kallbadhus där du kan njuta av havsdopp, bastu och en fin utsikt. Det finns även olika typer av behandlingar och möjlighet till träning 
 • B&B i Skåne
  Lilla Råkeholm är ett lantligt B&B som ligger i Billinge i Skåne. Här finns det en vacker trädgård som är inspirerad av engelsk cottage-stil. Runt om finns det restauranger och caféer men du har även möjlighet att laga mat själv i köket.  

Sevärdheter och smultronställen i Skåne

 • Om du befinner dig i Malmö är en sevärdhet Turning Torso som är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa. Denna finns mer specifikt vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen. Byggnaden är 190,4 meter hög och är i huvudsak ett bostadshus. Byggnaden är ritad och konstrueras av arkitekten Santiago Calatrava. 
 • Ales stenar är 59 stenblock i en båtliknande formation. Detta arkeologiska fyndet tror man kan vara en skeppssättning från yngre järnåldern. Dessa stenar hittar du i Ystad kommun och är ett populärt resemål.
 • I centrala Lund hittar du botaniska trädgården som grundades under 1800-talet. Här finns ett antal byggnader som tillhör Lunds universitet men även Botaniska museet. I trädgården odlas tusentals  olika arter av växter och i växthusen finns nio avdelningar med olika klimat och växter från hela världen.
Ale stenar. Detta arkeologiska fyndet tror man kan vara en skeppssättning från yngre järnåldern.
Ale stenar. Detta arkeologiska fyndet tror man kan vara en skeppssättning från yngre järnåldern.

Barnsemester i Skåne 

 • Badhuset i Ystad Arena har något att erbjuda hela familjen. Här finns bland annat vattenrutschbanor, barnbassäng, varmpool, klättervägg, strömkanal, och torr- ångbastu. 
 • I Svedala, norr om Torups friluftsgård finns en skogslekplats som är det namnet avslöjar, en lekplats i naturen. Här kan barnen klättra i lianer, gå på balansstockar och det finns även arm- och repgång. Det finns plats för att grilla eller fika.
 • På Moderna Museet i Malmö finns något för alla barn. Museet uppmuntrar till samtal om konst och det finns spännande aktiviteter som tipspromenad och upptäcktsfärd i utställningarna. Det finns även möjlighet för barn och vuxna att skapa konstnärlig material.   

Vandra i Skåne 

 • Skåneleden går genom hela Skåne och är 1259 kilometer långt system av vandringsleder. Det finns fem separata delleder som tillsammans innehåller 105 olika delsträckor. Hela Skåneleden är uppmärkt som gör det lätt för dig att hitta.  
 • Om du vill vandra men ändå har nära till civilisationen passar Romeleåsen perfekt. Här har du nära till bekvämligheterna samtidigt som du vandrar i orörd natur. Om du bor på hotell i Malmö eller Lund passar detta perfekt för dagsutflykter. Det finns olika svårighetsgrader och omfattning att välja på.     
 • Det finns flera olika vandringsmöjligheter i Söderåsens Nationalpark som ligger 40 kilometer öster om Helsingborg- Ett förslag är att börja vid parkens entré i Skäralid eller vid den andra entrén i Röstånga. Här finns trolsk urskog, mörka vattendrag och branta sluttningar. Söderåsen är 150 år gammal. 
Skanör och Falsterbo har många populära stränder.
Skanör och Falsterbo har många populära stränder.

Stränder i Skåne 

 • Om du vill kombinera strandliv med nattliv i city, passar stranden Ribersborg. Det är gångavstånd till Malmös centrum och centralstation. Här har du en utsikt över Öresundsbron och Danmark och det finns även flera kaféer. Stranden är familjevänlig, här hittar du en lekplats samt Ribersborgs kallbadhus om du vill bada bastu. 
 • I Skanör och Falsterbo finns det gott om sandstränder som också är väldigt populära på sommaren. Stranden i Kämpinge är kanske den som är mest välbesökt men ju längre västerut du kommer, desto mindre behöver du trängas. I bland annat Skanörs hamn kan du äta lunch.
 • Lomma strand har långgrunt vatten,  här kan man vara runt 500 meter rakt ut i havet innan vattnet ens blir knähögt. Perfekt för barnfamiljer. I Bjärred finns långa bryggan som tycks nästan sträcka sig till Danmark. I anslutning finns även ett kallbadhus med restaurang.  

Restauranger i Skåne 

 • I Ystad finns Villa Strandvägen som är en sekelskiftesvilla som erbjuder en gourmetrestaurang samt ett hotell. På menyn hittar du klassisk mat som är baserad på lokalproducerade råvaror. Här kan du njuta av den goda maten i en avslappnande och vacker miljö. 
 • Daniel Berlin krog ligger i Tranås och är en populär restaurang. Det är ofta fullbokat så för att garantera en plats, rekommenderas det att du bokar i förväg. Man kan även reservera en del av restaurangen. På menyn är det närproducerat som gäller där grönsakerna växer i deras egna land och de jagar många gånger själva.
 • Lyran är en skandinavisk restaurang som ligger i Malmö. Här kan du välja att sitta vid baren eller i källarplan. Menyn varierar beroende på vilka råvaror de har tillgängliga. Det ät ett öppet kök vilket gör att du själv kan se när kockarna tillagar maten. Ett måste om du semestrar i Malmö.

Festivaler i Skåne  

 • Torsjö live äger rum den 26-27 juni som du hittar i Hässleholm. Några av de artister som besöker festivalen är The Mamas, Oscar Zia och Jill Johnsson. Du kan både köpa egen mat men det går lika bra att ta med sig sin egna picknickkorg, dock får ingen dryck medtages.
 • Bayside är en festival i Helsingborg som 2020 är mellan den 10-11 juli. Kygo, Miriam Bryant och Tjuvjakt är några av de artister som kommer att uppträda på festivalen.  Det finns även andra aktivitet som beachvolley, vattensporter och strandhäng med DJ.
 • Malmöfestivalen är mellan den 7-14 augusti. Festivalen bjuder på mat, aktiviteter och artister. Festivalen ligger i centrala Malmö och det är enkelt att åka kommunalt till festivalområdet.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE