Semester i Norrbotten

Av: 

Aftonbladet

Vietas Stora sjöfallet, Norrbotten.
Vietas Stora sjöfallet, Norrbotten.

Resa | Sverige

Norrbottens ljusa sommarnätter kan vara magiska.

Men landskapet erbjuder också andra upplevelser som Storforsen, skärgården, äkta pitepalt, kaffeost och flera äventyrsparker.

Här guidar vi dig till den perfekta semestern i Norrbotten.

Boende i Norrbotten

 • Hotell i Norrbotten
  Hotell Nivå är ett hotell i Boden som strävar efter en hemtrevlig atmosfär. Hotellet ligger centralt i staden och det serveras både frukost och kvällsbuffé.. Detta hotell erbjuder olika aktiviteter såsom äventyrsbad eller guidade turer på Bodens fästning & Rödbergsfortet, ett av sveriges mest påkostade försvarsanläggning som var aktivt under två världskrig samt kalla kriget. Finns även guidade turer för hotellrum placerade i trädtoppar där arkitekturen är fantasifull. 
 • Hotell och Spa i Norrbotten
  Cape East är ett till hotell i Haparanda som både är familjevänligt samt djurvänlig. I närheten finns det olika aktiviteter såsom badstränder i Haparandas skärgård där även Bottenvikens havsområde finns tillsammans med nationalparker. I närområdet finns även Seskarö med badstränder. Cape East erbjuder rum i olika storlekar och spa med tillgång till både bad och behandlingar. 
  Pite Havsbad är ett  hotell med 394 hotellrum, det finns allt från tvåbäddsrum till sviter. Om man vill unna sig en lyxig semester kan man boka en svit  med två rum, bastu och jacuzzi. Utöver hotellrum finns det även stugor i olika storlekar att hyra med havet som granne. Semestrar du i Sverige med husvagn eller husbil erbjuder Pite Havsbad även  campingplatser. Campingen är precis intill badstrand och hotellet.

Storforsen

Sevärdheter och smultronställen i Norrbotten

 • Om du besöker Norrbotten på semestern är Storforsen att rekommendera. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar. Vid Storforsen är den som allra mäktigast, med en fallhöjd på 60 meter dånar den två kilometer långa forsen. Det finns både vandringsstigar och utsiktsplatser i området som är ett naturreservat. 
 • Norr i Sverige är sommarnätterna ljusa och norr om polcirkeln försvinner inte solen under horisontlinjen en enda minut i midsommartid. Detta är verkligen en upplevelse och vill man njuta av fenomenet fullt ut är ett bra tips att ta sig till ett lämpligt utsiktsberg. Dels får du en fin utsikt över landskapet men solen står även högre ovanför horisonten när man själv befinner sig högre upp.
 • Vad passar inte bättre på sommaren än att besöka skärgården? Luleå skärgård har 1312 öar och sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. Här finns vacker natur att uppleva och du kan boka guidade turer, bland annat finns det kajakuthyrning. 

Barnsemester i Norrbotten

 • I Luleå hittar du norra Sveriges största trampolinpark, den finns tillgänglig för hela familjen och är ett perfekt alternativ för regniga sommardagar. Här finns det utrymme för barnen att hopp fritt bland studsmattor och spela basket samt dodgeball.. Tycker du om styrketräning och är aktiv i vardagen är Ninja warrior alternativet för dig. Här finns en hinderbana som erbjuder 10 olika grenar där du testar styrkan, viljan och teknik. 
 • Upzone Äventyrsparker finns på flera olika städer i landet, bland annat Luleå. Här är det höghöjdsbanor som är upp till 15 meter där du kan klättra eller balansera fram på hinder och åka på linbanor mellan träden. Det finns även lägre banor och andra utmaningar att testa på.  
 • Nordpoolen är ett äventyrsbad i Boden. Denna har flera olika spännande attraktioner och passar alla barn, stora som små. 
Abisko nationalpark

Vandring i  Norrbotten

 • För en aktiv semester är Norrbotten det perfekta landskapet, med ett flertal olika vandringsleder och fjäll. Om man är ny till vandring erbjuder STF (svenska turistföreningen) guidade vandringsturer. Exempelvis finns det en guidad tur omkring Abiskojaure området, där vandrar man i en grupp tillsammans 15 km och spenderar två nätter i fjällstugor. 
 • För en mer erfaren vandrare är ett populärt alternativ till vandringsled, Abisko till Nikkaluokta. Här finns allt från höga fjällkullar som kräver klättring till öppna heder. Detta kanske blir sommarens stora utmaning.

Stränder i Norrbotten 

 • Seskarö är Norrbottens största ö som har stor tillgång till bad och strand. Här finns det möjlighet till både avkoppling och friluftsliv. Under sommaren kan du ta del av havsbadet som har en riktig sommaridyll samt sommarkvällar där solen aldrig går ner. Upptäck ön med antingen husbil eller husvagn på campingen eller ta med familjen och hyr en sommarstuga under semestern.
 • Nära intill Kalix centrum finns Strandängsbadet, ett utomhusbad som är anpassat för alla. Det finns två pooler, varav en är anpassad för mindre barn. Utöver det finns det tillgång till kiosk som säljer fika, samt andra aktiviteter såsom beachvolleyboll och utegym. 
 • Pite Havsbad erbjuder inte bara hotell och spa, utan utöver den fina stranden finns även ett äventyrsbad. Här finns vanliga tempererade pooler och bubbelpooler, även bastu och ångbastu. För de äventyrssökare går det även att finna ett antal vattenrutschkanor, där den längsta är hela 81 meter lång. 
Storgatan i Piteå, Sveriges första gågata.

Restaurang i Norrbotten:

 • Villgot Lokal & Mat är en restaurang på Västra Varvsgatan i Luleå. Företaget har ett stort fokus på hållbarhet och miljötänk.  Här blandas lokala råvaror med internationella trender, smaker och matlagningsmetoder från olika länder och kulturer.
 • I Piteå på Sjöbodegränd finns Skeppscaféet. Här bjuds det bland annat på deras berömda räksmörgås. Restaurangen ligger i en stadsnära miljö på kajen som är fri från stress och där du kan njuta av havsnära smaker. 
 • På Storgatan i Luleå finns restaurangen CG. De fokuserar mest på grillat kött men det finns även fisk och skaldjur på menyn. Här finns både en restaurangdel och en bar om man vill ta en drink innan maten. 

Festival i  Norrbotten

 • Den 8-11 juli är det dags för Luleå hamnfestival. Här bjuds det bland annat  på musik, roliga aktiviteter och uppvisningar.
 • Mellan den 22-26 juli arrangeras Piteå dansar och ler som är en folkfest. Piteås gator fylls med bland annat lokala musiker, mat från världens alla hörn och tivoli. Festivalen är entréfri. 
 • Den 10 juni är det brädspelskväll på Storgatan i Luleå. Här finns det spel som passar alla oavsett om man är nybörjare eller har erfarenhet. Eventet är gratis och det finns fika att köpa i närheten.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE

Roadtrip Västkusten: En guide som ger dig allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Norrbotten

Semester

Abisko

Piteå

Nikkaluokta

Boden

MER OM RESA

Kust med över 1000 öar och levande världsarv

Medelpad: Friluftsliv och laxfiske i världsklass

Västerbotten kan bli en riktig fullpott i sommar

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Kolmårdens djurpark eller stilla tur på Göta kanal?

Höga kustens vackra vyer

Full fart på semester i Gästrikland

Här hittar du smultronställen i Dalarna

Upptäck det bästa i ditt landskap

Bästa tipsen för semester i Värmland

Skattjakt och härliga stränder i Närke

Liseberg och Läckö slott väntar

Åk ut i skärgården med ditt SL-kort

Lyxiga hotell och ståtliga slott

Upplev Småland – här är allt du kan göra i sommar

Vandra i vackra Jämtland

Magiska Gotland – naturen, havet och historien

Magiska vandringsleder och glittrande sjöar

Fantastiska stränder och vandringsleder i Skåne

Smultronställen och fina stränder i Bohuslän

Semester på hemmaplan – en svemester

Allt du behöver för resan till Dalsland

Solens, strändernas och vindarnas ö: Öland

Bo på en flytbrygga mitt ute i Mälaren