Här är sommarens 25 charternyheter

Av: 

Cecilia Billgren

Resa | Solresor

Nu är det hög tid att spika sommarens semester.

Vart vill du åka? Kanske till en av de många nya stränderna längs hela Medelhavet?

Här är guiden till årets alla 25 charternyheter – land för land.

Aftonbladets bloggar

Trycket på charterresor är i år större än någonsin efter förra årets usla regnsommar och de flesta av oss är måna om att säkra lite soltid till årets semester.

Så varför inte pröva ett helt nytt resmål i år?

Bland nyheterna finns mängder av spännande resmål, som de lugna och vackra Maddalenaöarna utanför Sardinien eller den kroatiska livsnjutarorten Živogošće.

I programmet finns också några nygamla resmål. Fritidsresor satsar på charterklassikern Ibiza, och erbjuder i år ön som kombination med Mallorca.

Comeback för Kos

Även grekiska Kos gör comeback. Ön har de senaste åren gjort sitt bästa för att skaka av sig stämpeln som partyö, och nu erbjuder Fritidsresor flera olika orter runt om på ön.

– Grekland är väldigt populärt så här långt, och framför allt Kos. Intresset för nya Kos är väldigt stort och ön ser ut att bli sommarens raket, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Turkiet toppar igen

Även Turkiet är fortsatt populärt, Fritidsresor och Ving rankar det som sitt största resmål och Fritidsresor och Solresor erbjuder nya orter för sommaren.

– Turkiet är inte bara solsäkert och trevligt, det är också prisvärt. Här får man mycket hotell för pengarna och servicen är bra, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Flera arrangörer gör också Turkietresan enklare i sommar genom att börja flyga till en ny flygplats, Gazipasa, något som avsevärt förkortar transfertiden för resenärer till Alanya.

Så, läs guiden nedan och se vilken av alla nyheter som blir din favorit!

Är du på jakt efter de billigaste resorna i sommar – kolla här!

Resguider till över 200 resmål

  Klicka och ladda ner resguider till över 200 resmål jorden runt

Charternytt i Grekland

Grekiska Kefalos.

KOS

Marmari, Kardamena, Kefalos, Kos stad, Lambi och Psalidi.

Charterklassikern Kos har fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren och gjort sitt bästa för att tvätta bort stämpeln som partyö.

Fritidsresor erbjuder sex olika resmål på ön, med allt från all inclusive-hotell för barnfamiljen till snofsiga designhotell. Ön har satsat stort på cykelbanor, så den som vill aktivera sig på semestern lär trivas på nya Kos. Ön finns även som kombination med Kalymnos eller Bodrum i Turkiet. Finns redan hos Ving och Apollo.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 2998 kr/person i dubbelrum inkl frukostbuffé, Kos stad.

KRETA

Almyrida och Kalives.

Två små, närliggande orter på västra Kreta, mellan Chania och Rethymnion. Här är dock betydligt lugnare, med sköna stränder och avslappnat byliv. Längs hamnen finns gott om små, lokala restauranger dit kretensarna gärna kommer och äter söndagslunch.

Nyhet för: Solresor

Prisexempel: Från 3995 kr/person för en vecka med del i lägenhet i Kalives.

THASSOS

Ny grekisk destination från Göteborg med Airtours. Thassos är en liten ö i norra delen av Egeiska havet. Den gröna ön är bergig med vackra sandstränder runt om, och det finns flera charmiga byar att besöka.

Nyhet för: Airtours, från Göteborg

Prisexempel: Från 4399 kr/person för en vecka med del i lägenhet.

Sardiniens äldsta stad, Castelsardo.

Charternytt i Italien

Maddalena på Sardinien.

SARDINIEN

Maddalenaöarna, Castel-sardo, Costa Smeralda.

Många förknippar Sardinien med lyx, men på de vackra Maddalenaöarna norr om Sardinien är det enkelt småstadsliv och havet som styr. Öarna är välkända för sina vackra stränder och här kan man ägna sig åt alla typer av vattensporter. Ögruppen är en nyhet i år för Fritidsresor, som har två hotell på huvudön. Arrangören erbjuder även resor till Castelsardo, som är Sardiniens äldsta stad.

Sardiniens norra kust, och framförallt Costa Smeralda, har länge varit förbehållen de rika och vackra. Nu satsar Airtours på orten, eftersom eurokrisen gjort att priserna blivit betydligt bättre.

Nyhet för: Fritidsresor, Airtours.

Prisexempel: Från 5648 kr/person för en vecka i dubbelrum inkl frukost på La Maddalena med Fritidsresor.

SICILIEN

Marina de Ragusa

Badort på södra sidan av ön. Här finns en lång och långgrund strand som passar barnfamiljen, en högklassig golfbana och en charmig småbåtshamn. Shopping och restauranger hittar man längs med strandpromenaden.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 5548 kr/person för en vecka i dubbelrum inkl frukost.

Charternytt i Kroatien

Kroatiska Živogošce erbjuder stillsamma stenstränder.

ŽIVOGOšE

Strax söder om den välkända Makarska rivieran ligger livnjutarresmålet Živogošce. Här råder lugnet, och det är lätt att finna ro på klapperstensstränderna vid det klarblå havet. Lockar

äventyret går det enkelt att göra utflykter till öarna Hvar och Brac.

Nyhet för: Apollo.

Prisexempel: Från 5693 kr/person för en vecka med all inclusive.

Mallorca har många orter som är perfekta för barnfamiljer.

Charternytt i Spanien

Santa Ponsa.

IBIZA

Kombination med Mallorca.

Ibiza är tillbaka i utbudet, denna gång som en kombinationsresa där halva tiden tillbringas på Mallis.

Ibiza är fortfarande ett ställe där världens hippaste dj:s spelar dansmusik till gryningen, men här finns även mysiga bergsbyar, konstnärskollektiv och fina designhotell.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 9998 kr/person för en vecka på varje ö inkl inrikesflyg mellan öarna.

MENORCA

Son Bou, Punta Prima, Kombination med Mallorca.

Förra årets nyhet Menorca fortsätter att växa, i år med det nya resmålet Son Bou, som är en lugn liten by som stoltserar med Menorcas längsta sandstrand.

Punta Prima ligger precis utanför öns största stad Mahon på sydöstra delen av ön. Även här är det fokus på lugn och ro och förstklassiga hotell precis vid stranden. Finns även hos Solresor.

I år erbjuds även en kombinationsresa med en vecka på Mallorca och en på Menorca.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 7948 kr/person för en vecka i dubbelrum med all inclusive i Punta Prima.

MALLORCA

Cala Mesquida, Valldemossa, Santa Ponsa.

Cala Mesquida – en lugn oas med en liten, fridfull by på nordöstra delen av ön – är en nyhet för Fritidsresor. Här finns en av öns vackraste stränder, som med sina böljande sanddyner och långgrunda vatten är perfekt för barnfamiljen. Orten finns redan i Vings program.

Ving kontrar med Valldemossa, en liten bergsby som stoltserar med att kompositören Chopin en gång levt där. Endast ett hotell i programmet, ett vackert och exklusivt boutiquehotell.

Santa Ponsa är Apollos nyhet för i år, en liten fiskeby mellan Palma och Magaluf som bland annat stoltserar med ett familjehotell med pirattema. Finns redan hos flera arrangörer.

Nyhet för: Fritidsresor, Ving, Apollo

Prisexempel: Från 5548 kr/person för en vecka i lägenhet i Cala Mesquida, en vecka i Valldemossa från 16850 kr/person och från 4298 kr/person för en vecka i Santa Ponsa.

Charternytt i Turkiet

Vackra landskap och långgrunda stränder i Icmeler, Turkiet.

TÜRKIER

Populära Antalyakusten växer och nya små resmål dyker upp hela tiden. Türkler är ett av dem, och här finns bland annat ett Splash-hotell med vattenrutschbanor. Eftersom orten är under uppbyggnad är utbudet av nöjen, restauranger och shopping något begränsat. Alanya ligger ungefär en halvtimmes resa bort.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 4 698 kr för en vecka i dubbelrum med All inclusive.

BODRUM och MARMARIS

Två populära resmål som nu är ännu enklare att resa till. Bodrum är lite av ett jetset-resmål och kallas ibland för Turkiets St Tropez. Populära Marmaris lockar med vackra stränder och närheten till fina utflyktsmål och öar som grekiska Rhodos. Båda orterna finns redan hos flera andra arrangörer.

Nyhet för: Airtours, Marmaris även nyhet för Solresor.

Prisexempel: Från 2899 kr/person för en vecka i dubbelrum i Marmaris.

ICMELER och DATCA

Icmeler ligger granne med Marmaris och har ett något lugnare tempo. Här njuter man av långgrunda bad, båtutflykter eller vandringar i det vackra, kuperade landskapet. Orten finns redan hos andra arrangörer. I samma område ligger halvön Datca och här har Solresor ett nytt femstjärnigt lyxhotell för den som verkligen vill resa med stil. Icmeler finns redan hos andra arrangörer.

Nyhet för: Solresor.

Prisexempel: Från 7495 kr/person för en vecka med all inclusive till Icmeler. Från 13295 kr/person för en vecka i dubbelrum inkl frukost till Datca.

Segla kan man i år göra från bland annat Bodrum i Turkiet.

Övriga nyheter i urval

Cykelsemester på Mallorca, kanske?

Seglingssemester

Fritidsresor lanserar chartersegling i Turkiet. Välj mellan två olika rutter och flera typer av båtar, med eller utan skeppare.

Flyg till Bodrum, själva seglingen utgår från orten Turgutreis. Kan kombineras med en vecka på hotell.

Prisexempel: Från 6998 kr för en veckosegling på egen hand inklusive flyg, segelbåt och försäkring.

Kryssningar

Fritidsresor erbjuder flera nya kryssningar i sommar, både från Mallorca och från Korfu, bland annat en kryssning kallad Moorish Delight med stopp i bland annat Gibraltar och Tanger.

För barnen

Fritidsresor har utvecklat barnklubbarna och erbjuder nu flera olika koncept uppdelat på ålder.

Detur lanserar en barnklubb på utvalda hotell i Alanya, Bodrum och Side i Turkiet.

Ving satsar också på barnen och utökar antalet Lollo & Bernie-sviter på utvalda hotell.

Träning

I år går det att resa till Apollos träningsanläggning Playitas på Fuerteventura även på sommaren.

Ving satsar på nya träningsaktiviteter både för barn och vuxna på sina Sunwing-hotell, samt lanserar ett hotell med inriktning på cykling på Mallorca. Alla Sunwinghotell blir dessutom helt rökfria.

Solresor erbjuder nya träningsresor för kvinnor 40+ till förra sommarens nyhet Costa de Almería i Spanien.

Ny flygplats

Flera arrangörer börjar i sommar använda flygplatsen Gazipasa i Turkiet för resor till Alanya. Det förkortar transfertiden avsevärt jämfört med förut då alla flyg gick till Antalya.

Storsatsning på regionala avgångar

Efterfrågan på flyg från regionala flygplatser runt om i Sverige ökar stadigt, och i sommar är utbudet större än någonsin.

Till exempel börjar Ving flyga till Kroatien från Norrköping, Fritidsresor erbjuder Antalya från Borlänge och Detur lägger till Visby och Norrköping till sin redan generösa lista med regionala flygplatser.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Solresor