Allt fler väljer att turista i svenska fjällen

5 platser du inte vill missa i fjällen

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2019-07-01

Allt fler väljer att semestra i fjällen och det finns minst lika mycket att göra i fjällen på sommaren som på vintern.

Att semestra i de svenska fjällen blir allt mer populärt, rapporterar SVT Norrbotten. Antalet bokningar hos Svenska turistföreningens fjällanläggningar har i år ökat med tio procent jämfört med samma period i fjol.

– Vi kallar det Svemestertrenden. Framförallt märker vi det i folks sociala kanaler där de med stolthet berättar att de ska stanna i Sverige och #svemester har fått en snabb spridning där folk tipsar om sina favoriter, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska turistföreningen (STF), till tv-kanalen.

Fler olyckor i fjällen

Till exempel räknar man med att mellan 8 000 och 10 000 personer kommer att försöka bestiga Kebnekaises topp i år.

Med fler turister kommer också fler ovana vandrare och fler olyckor. Främst underskattar man snabba väderomslag, sin egen kondition eller tror att mobiltäckningen är tillförlitlig, enligt en enkät som genomfördes bland turistföreningar längs den svenska fjällkedjan 2017.

Sommarhögsäsongen i fjällvärlden är de sista veckorna i juli och början på augusti.

Tips för en trygg fjällvandring

 1. Välj rätt utrustning: lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.
 2. Meddela färdväg och beräknad ankomst: Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
 3. Anpassa fjällturen efter vädret: Vädret kan slå om hastigt. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller smhi.se.
 4. Följ markerade leder: På markerade leder finns bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.
 5. Ta med aktuell karta och kompass: Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
 6. Rådfråga erfarna människor: Ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

5 platser du inte vill missa i fjällen

 • Åre
  Åre växer som sommardestination och det finns mycket aktiviteter att välja mellan. Ta till exempel kabinliften upp till Åreskutan och njut av utsikten. På sommaren är det härligt att ta ett dopp i Ullån. Det finns många vackra vandringsleder i området och man kan även testa skärmflyg och zipline. Om du reser med barn så är vattenfallet Ristafallet där man spelade in Ronja Rövardotter en spännande plats.
 • Kebnekaise
  Sveriges högsta berg är sagolikt vackert och många bestiger berget varje år. Det krävs egentligen ingen klättring, man kan gå upp, men det är viktigt att vara medveten om att det är en toppbesktigning med alla de risker som ingår. Kebnekaise fjällstation är öppen från mitten av juni till slutet av september.
 • Kungsleden
  Vandra längs Kungsledens 400 kilometer långa ledsystem mellan Abisko och Hemavan. Det är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Under vandringen passerar man fantastiska landskap. Från fjällbjörkskog till grönskande fjällhedar, vackra sjöar, höga fjälltoppar och små fjällbyar
 • Naturreservaten i Jämtland och Härjedalsfjällen
  Sylarna, Helags och Vålådalens naturreservat är populära och vackra fjällområden. Det finns många leder att välja mellan och olika övernatningsmöjligheter. Upptäck glaciärer och fjällandskap – och ta en tur över till Norge om andan faller på.
 • Lofsdalen
  Om du reser med barn är Lofsdalen ett hett tips. Det är en lugn och barnvänlig fjällby i Härjedalen som har något för alla. Vandringen är relativt lätt och det finns även en bike park för downhillcykling. Lofssjöns badstrand är populär och välbesökt.

LÄS VIDARE