Nu hettar det till vid sidan av Ramblan

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2004-09-25

De skumma kvarteren vid Barcelonas paradgata har blivit trendiga och mysiga

Från skumt och ruffigt - till ljust och trendigt.

Nu luftar Barcelona också sina mer beryktade stadsdelar, på bägge sidor om paradgatan Ramblas.

Barrio Gotico och Raval är kvarteren på gång.

När jag var i Barcelona för fem år sedan blev pojkvännen muddrad - 96 kilo svensk lyftes rakt upp - i utkanten av de gotiska kvarteren, Barrio Gotico. Överallt hördes lockande viskningar "hashish, koka?" och man uppmanades att hålla hårt i väskan.

I dag, när jag frågar en polisman om säkerheten, har budskapet inte förändrats: Turister rånas fortfarande så gott som dagligen och från Plaza Real är det dumt att gå ned mot havet efter klockan 23. Men halv elva ser jag fortfarande barnfamiljer ute. Vid restaurangen La Fonda är kön lång och några meter bort grillas kyckling mitt i gatan. Lukten är frestande och fungerar väl som gästmagnet.

Jag trotsar polismannens förmaningar och släntrar vidare längs gatan fram till ett torg, väskan tajt under armen.

För unga Barcelonabor är området runt torget George Orwell ett populärt och lite billigare alternativ att hänga på än mer turistiga Plaza Real. Typiskt nog är området ökänt för tillgången på marijuana och har fått smeknamnet Plaza Tripi.

Barcelona både skrämmer och lockar. Men stadens rykte är i förändring.

De två stora kvarteren till vänster och höger om Ramblan tillhör båda Ciutat Vella- gamla stan. Barrio Gotico kallas kvarteren österut och hit har turisterna sedan länge kommit för att strosa bland affärerna med kända märken.

Den senaste tidens stora förändring har ägt rum i kvarteren till vänster om Ramblan, från havet sett, i Raval.

Om man går in i Raval kommer man ut död, sas det förr. Nu ser jag pakistanska, kinesiska och indonesiska mataffärer och restauranger längs gatorna och tempot i dagsljus är harmoniskt. I Raval finns det traditionellt många nyinflyttade folkgrupper, främst från Asien och områdets rykte har länge varit skamfilat.

Men Malin Palmqvist, som har varit i Barcelona ett och ett halvt år har en positiv bild. Ett tag bodde hon till och med i Raval.

- Det var lugnt, mångkulturellt och mysigt. Nu är Raval trendigt med techno, falafel och coola barer, säger hon.

Inne i de trånga gränderna är luften rå och kall. Bekymrat inser jag att här skapas ingen snygg spansk bränna. Husen är höga och fuktskadade, tvättlinor hänger högt och de smala balkongerna är överbelamrade med kläder som söker torka. Trots kylan är det ändå en mysig vandring genom ett stycke spanskt vardagsliv.

Samtidigt breddas gatorna i Raval, i takt med att byggnaderna renoveras, för att släppa in dagsljuset. Här etablerar sig fler och fler hippa restauranger, ett exempel är Dos Trece. När jag promenerar förbi under siestan håller personalen på att plocka fram utemöblerna. En mättande hamburgertallrik och flera glas vin kan man få, men inte förrän efter sju ikväll, meddelar de.

En bidragande faktor till den mer öppna atmosfären i Raval är Moderna museet, som i ett kritvitt komplex inbjuder ny konst och nya tankar sedan 1995.

En affärsexpedit som jobbar på de trygga shoppingstråken i Barrio Gotico säger att det har varit mycket prostitution i Raval, både förr och nu, men att hon tycker att det är okej.

- Jag bor i Raval, man säger hej till tjejerna varje dag, de är inte farliga.

Själv ser jag ingen sexhandel och enda gången jag känner mig lite tveksam till området är när jag upptäcker vägskylten på gatan där jag går: Robador - Rånaren.

3 tipsar om bästa kvällsnöjet i Barcelona

Se Henke spela på Camp Nou

Varför inte krydda Barcelona-besöket med att se Henrik Larsson spela fotboll?

läs mer

Nina Marjavaara

Följ ämnen i artikeln