”Vi har aldrig sett en sämre strand”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

Maria och Tom: Charterbolagets beskrivning var rena bluffen

Maria Lindqvist och Tom Sjöstedt trodde att de köpt en resa till en finkornig, långgrund sandstrand med lugnt läge.

Men charterbolagets beskrivning var rena bluffen.

Hotellrummet låg precis vid motorvägen, stranden var stenig och så djup att dottern Asta inte vågade bada.

Familjen bokade en specificerad resa i ett barnvänligt område – men känner sig lurade av arrangören.

Maria Lindqvist och Tom Sjöstedt bokade en sista minuten-resa till Halkidiki i Grekland. För att vara säkra på att hamna i ett lugnt, barnvänligt område valde de att betala för ett specificerat hotell.

Men när de anlände till trestjärniga Potidea Golden Beach den 22 juli visade det sig att charterbolagets målande beskrivning av hotellet stämde illa med verkligheten.

”50 meter till kilometerlånga, breda och finkorniga sandstranden”, stod det på arrangören Airtours hemsida, och vidare:

”Fina långgrunda sandstränder som lämpar sig bra för barnfamiljer.”

I själva verket var stranden stenig, smutsig och allt annat än långgrund. Djupet gjorde att tvååriga dottern Asta inte vågade bada.

Lastbilar dundrade förbi

På Airtours hemsida beskrivs hotellets läge som bra med ”begränsad lokaltrafik”. Men familjens hotellbalkong låg precis vid motorvägen.

Poolen var avstängd flera timmar varje eftermiddag.

Den utlovade poolen hade dessutom badförbud på eftermiddagen.

– Jag valde bort flera andra mer lockande resmål bara för att det här verkade bäst för Asta. Jag har varit på många ställen i Grekland och aldrig sett en sämre strand. Dessutom reser jag inte hela vägen till Grekland för att sitta på balkongen på kvällen och titta på lastbilar som dundrar förbi, säger en besviken Maria Lindqvist.

Samma dag som hon och familjen anlände till Potidea ringde hon Airtours och krävde ett nytt hotell – utan motorväg och vid en långgrund strand, som hon betalt för.

Researrangören bad henne kontakta Meli tours som var ansvarig agent på plats, men där hade hon inte mycket att hämta.

– De förstod inte problemet och bad mig avvakta till informationsmötet nästa morgon.

Hade inte ens sett stranden

Dag två började med att försöka få hjälp från Meli tours.

– Jag sa att han med egna ögon kunde se att stranden inte var långgrund. Då visade det sig att han inte ens sett stranden, berättar Maria Lindqvist.

Han bad om att få prata med sina kollegor och återkomma på kvällen. Han ringde och berättade att närmaste långgrunda strand låg 45 minuter bort. Men Maria var själv tvungen att ringa till Airtours och få ett hotellbyte godkänt. Meli tours ville inte stå för mellanskillnaden.

Vid den tidpunkten hade Airtours kontor stängt.

Resans tredje dag började med nya försök att nå Airtours, utan resultat. Sedan var det helg. Maria insåg att de inte skulle få något hotellbyte innan resan var över.

– Det är bedrövligt att Airtours inte tar sitt ansvar. Köper jag en charterresa ska jag inte behöva medla mellan agenter. Jag sa direkt att jag inte var intresserad av någon kompensation i efterhand, utan att jag ville ha hjälp på plats.

Mycket tveksam till charter

Dessutom gick det inte att betala med kort i byn. Närmaste bankomat låg i en stad sex kilometer bort, det vill säga 260 kronor i taxipengar för att ta ut pengar.

Sådant tycker Maria ska framgå tydligt om resmålet.

– Det är mycket tveksamt om jag kommer köpa en charterresa igen. Definitivt inte av Airtours i alla fall, säger Maria Lindqvist.

Så klagar du på resan steg för steg

1. Klaga direkt på plats

Är du missnöjd, klaga direkt hos researrangörens lokala representant. Erbjuds du ett alternativ, exempelvis ett annat hotellrum, och det är lika dåligt som det första, klaga igen.

Dokumentera det du är missnöjd med. Ta bilder, anteckna namn och datum. Då blir ditt klagomål mer trovärdigt. Spara kvitton på alla utlägg.

2. Skriv till arrangören

Skriv brev till arrangören när du kommer hem, berätta detaljerat vad som hänt och vad du begär i prisavdrag. Spara en kopia. Får du ett svar du inte inte är nöjd med eller inget svar alls inom en månad, vänd dig till konsumentvägledaren i din kommun.

3. Anmäl till ARN

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har färdiga blanketter som du fyller i. Bifoga din brevväxling med arrangören, bilder och annan dokumentation. Begär den ersättning du tycker det är värt. Är hela resan förstörd måste du också kunna visa det så övertygande som möjligt. Anmälan måste göras inom sex månader från det att resebolaget första gången helt eller delvis avvisade dina krav.

www.arn.se

4. Var realistisk

Fick du ett hotellrum utan balkong, fast du hade önskemål om detta, kommer du inte att få ersättning för att hela resan förstörts. Många som får avslag har begärt väldigt höga ersättningar. ARN tar inte upp fall där kravet är mindre än 1000 kronor.

Sofie Sarenbrant