Experterna tipsar: Naturområden att besöka i Stockholm

Uppdaterad 2020-05-22 | Publicerad 2018-08-10

Stockholm är full av vacker natur - bara du vet var du ska leta. Det vet experterna som skrev en hel bok om naturupplevelser i Stockholm, här är deras bästa tips. ”Vi behöver naturen för att vi och planeten ska må bra”.

– Många tänker att det inte finns så mycket natur att uppleva i huvudstaden, men det är inte sant.

Det säger Erik Hansson, som tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin skrivit boken ”Upplevelser i Stockholms natur”. I boken beskriver de allt från djurarter som kan ses i naturområden runt staden till vilka områden att besöka i Stockholm. Ett av områdena de tipsar om är Isbladskärret på djurgården, i södra delen av Nationalstadsparken. Erik, Oliver och Vide står på utkiksplatsen intill kärret och tittar ut över det som i vanliga fall är vattenfyllt, men som nu är en lerig sörja. Sommarens torka har satt sina spår även här. Men som tur är finns det mer än bara vattensamlingen på platsen, och trion bär av till ”Kronprinsessans kärleksstig”.

– Se upp var ni går så att ni inte kliver på några paddor, säger Vide Ohlin.

Vide Ohlin är naturvårdsbiolog och herpetolog och driver projektet Grodkollen.

– Sedan jag var en liten knatte har jag varit intresserad av grodor och kräldjur, säger Vide.

Det var bara 1,5 år sedan som han var på en utflykt tillsammans med marinekologen Oliver Karlöf och journalisten Erik Hansson, där idén till ”Upplevelser i Stockholms natur” föddes. En bok som Erik, Vide och Oliver arbetat med tillsammans med fotografer, illustratörer och experter.

– Syftet är att få ut människor i naturen. Studie efter studie visar att det är bra för människor, och ju fler som bryr sig om naturen, desto fler kommer att bli upprörda om den exploateras eller avverkas. Vi behöver naturen för att vi och planeten ska må bra. Och vi är alla naturnördar så vi vet hur fint det kan vara om man vet var man ska leta, säger Erik Hansson.

Vid Isbladskärret finns det arter som grodor, rudor och hägrar. Naturområdena som finns runt Sveriges huvudstad är viktiga för olika arters överlevnad. Det går som en grön kil genom staden, en korridor som möjliggör spridningen av djur och växter.

– Det är viktigt att de kan ta sig fram utan att de blir stoppade av stora bostadsområden, säger Erik Hansson.

Naturområden runt om i landet lever med hot om förstörelse. På landsbygden är det jordbruk, skogsbruk och dränering av vatten som är problemen, i Stockholm är exploatering det största hotet. Men trion hoppas att viktiga områden skyddas om fler får upp ögonen för Stockholms skogar, ängsmarker och skärgård.

– Det finns allt från mindre parker i staden med ett stort fågelliv, till ställen med riktig vildmarkskänsla, till våtmarker som är lummiga och frodiga, säger Vide.

Vid Isbladskärret på södra Djurgården finns det mycket att se, tycker trion.

Alla tre är överrens om att man inte måste vara en naturnörd för att uppskatta naturen. En naturupplevelse kan vara en promenad, en vacker utsikt eller möjligheten att se ett djur man aldrig skådat förr.

– Det gäller att vara vaksam. Att inte bara titta ner utan att lämna stigarna, titta omkring sig och lyssna, säger Oliver Karlöf.

Om du har någonting speciellt du vill se i naturen gäller det att vara ute vid rätt tidpunkt. Vissa djur syns bäst i gryningen, andra mitt på dagen. Vissa på våren och andra på hösten.

– Och att ha kläder efter väder är grundläggande, säger Vide.

Erik Hansson är bland annat intresserad av fågelskådning.

Experternas tips: Sex platser att besöka i Stockholms natur

Brinkbäcken

Ett biflöde till Kagghammarån och en fin plats att se lekande öring på hösten - det är Brinkbäcken. På platsen, söder om Huddinge, slingrar sig en bäckravin omringad av ormbunkar.

– Ravinen är sagolik. Där växer stora granar i en enormt brant ravin och på hösten växer fullt med trumpetsvamp längst med kanten. I november kan du se stora öringar leka, det är jättehäftigt. Brinkbäcken är en juvel som jag gärna återvänder till, säger Oliver.

Vid brinkbäcken kan man se öring leka i november.

Gullringskärret

En okänd pärla är Gullringskärret, som med sina enorma ormbunkar ser lite ut som en regnskog - mitt i Haninge. På platsen finns även orkidéer, mängder av mossor, fåglar och en bäck.

– Gullringskärret ser inte ut att vara någonting utifrån men när man kommer in i skogen är det som en regnskog av ormbunkar som är 1,5 meter höga. Det är oerhört vackert. De flesta känner inte till att det ligger där 200 meter från vägen, säger Erik.

Gullingeskärret är en riktig pärla gömd mellan stora vägar.

Södra Järvafältet

Detta naturområde i norra Stockholm innehåller ängsmarker, skogsområden och Igelbäcken som slingrar sig fram. Övervintringsplatser gör området till ett av Stockholms bästa för den som vill se huggorm.

– Södra Järvafältet har länge varit en favorit för mig. Speciellt tidig vår, i mars eller slutet på februari, när snön börjar smälta bort för då kommer de första huggormarna fram, säger Vide.

Igelbäcken ringlar genom södra Järvafältet.

Huvudskär

Långt ut i skärgården ligger huvudskär med en liten pittoresk by och lövskogsdungar. Huvudattraktionen är de små obebodda öar som omger huvudskär, från vilka det är öppet hav hela vägen till Baltikum. På sommaren går det att åka Waxholmsbåt till ön.

– Man kan se sälar och havsörn och olika sjöfåglar. Ytterskärgårdsmiljön på huvudskär är väldigt fin och tillgänglig, säger Oliver.

Tyresta nationalpark

I flera hundra år har naturen i Tyresta nationalpark fått utvecklas och växa - utan mänsklig påverkan. Detta har lett till en mångfald av arter som tjäder och raggbock, för att inte tala om den riktiga vildmarkskänslan.

– Urskogen i Tyresta är otroligt sällsynt. Att vi har det så nära i Stockholm är faktiskt helt otroligt, säger Erik.

I Tyresta nationalpark finns riktig urskog.

Isbladskärret

Intill promenadstråken på södra Djurgården ligger Isblandskärret, som är en del av Nationalstadsparken. Många fågelarter på platsen har vant sig vid människors närvaro så att de kan betraktas på nära håll, och det finns en stor variation i både natur och djurarter.

– Isbladskärret, liksom de andra platserna i boken, går det att ta sig till kommunalt. Det ska vara tillgänglig natur, säger Oliver.

Om författarna

  • Oliver Karlöf
    Marin ekolog
    Arbetar med fiskevård för Stockholms stad.
Oliver Karlöf tillbringar mycket av sin fritid i skärgården.
  • Erik Hansson
    Journalist
    Driver Natursidan.se
Erik Hansson började intressera sig för fågelskådning som ung, sedan dess har intresset utvidgats till allt som har med natur att göra.
  • Vide Ohlin
    Naturvårdsbiolog och herpetolog
    Arbetar med Grodkollen och andra projekt för att bevara groddjur.
Vide Ohlin arbetar med flera projekt för att bevara groddjur i Stockholm.
Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna
tips